Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Granqvists förre tränare beklagar övergreppen

Viaplayexperten Erik Granqvists vittnesmål om övergreppen under sin tid i Luleå har skakat om Hockeysverige.
Nu kommenterar hans förre tränare det som hände:
Ishockey • Publicerad 14 november 2021
Tv-experten Erik Granqvist har berättat om övergreppen inom svensk ishockey. Nu svarar hans tidigare tränare. På bilden, tagen 2010, ses Granqvist med målvakten Jonas Gustavsson.
Tv-experten Erik Granqvist har berättat om övergreppen inom svensk ishockey. Nu svarar hans tidigare tränare. På bilden, tagen 2010, ses Granqvist med målvakten Jonas Gustavsson.Foto: Pontus Lundahl / TT

Mikael Lundström var tränare för Luleå 1988–1991 då Erik Granqvist kom till klubben som ung målvakt. Han känner igen berättelserna om att unga spelare blev utsatta för tvångsrakningar – som en inkilning i gruppen – från sin tid i klubben.

– Jag tror säkerligen att det här Erik pratar om har funnits i de flesta klubbar. Det var en sak som sköttes av spelarna i gruppen, säger Lundström till Expressen.

Ingen information

Annons

Erik Granqvist har bland annat berättat om en händelse där ett skridskosnöre knöts runt könsorganet, men Mikael Lundström säger sig inte ha fått information om just den typen av incidenter.

Inkilningen skedde aldrig inför ögonen på tränarna, men Lundström säger att han tog upp frågan med truppen och försökte få spelarna att ändra beteende. Däremot konstaterar han att spelare som råkade ut för behandlingen inte kontaktade honom.

– De som kommer upp och blir ”inkilade” på det här sättet uttrycker ju sällan att det här var för jäkligt. Det hängde ju på att man skulle bli accepterad som spelare.

Berättade i podcast

Det var härom veckan som Erik Granqvist kom med sitt känslosamma vittnesmål från tiden i Luleå Hockey i podcasten Viaplay Hockey.

– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen, berättade Granqvist.

– Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons