Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Golfen välkomnar ryssar tillbaka: "Inte rätt"

Flera internationella idrottsförbund har börjat välkomna ryska idrottare tillbaka in i värmen.
Senast i raden: golfen.
– Vi tycker inte att det är rätt, säger Svenska golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.
Golf • Publicerad 6 maj 2023
Golfen är nästa sport att välkomna tillbaka ryssar och belarusier under neutral flagg. Arkivbild.
Golfen är nästa sport att välkomna tillbaka ryssar och belarusier under neutral flagg. Arkivbild.Foto: Mark Humphrey/AP/TT

På sin hemsida skriver Internationella golfförbundet (IGF) att ryska och belarusiska golfare tillåts återvända om de tävlar under neutral flagg. De får heller inte aktivt stödja kriget som fortgår i Ukraina.

Den senaste tiden har bland annat fäktningen, bordtennisen och cyklingen hävt avstängningen mot Ryssland och Belarus.

Annons

Svenska golfförbundet tycker att IGF:s beslut är felaktigt då situationen i Ukraina inte har ändrats.

– Ryska och belarusiska medborgare ska inte tävla i internationella tävlingar, oavsett om de är i lag, individuellt eller med vit flagg, säger Håkansson.

Sörenstam ordförande

TT: Vad krävs för att de ska få komma tillbaka?

– Den lösning som måste komma någon gång vet vi inte hur den ser ut, men som det känns nu ska det kunna ske först när det är en lösning på konflikten som Ukraina gillar.

Ordförande i IGF är ingen mindre än Annika Sörenstam, men någon dialog med henne har Svenska golfförbundet inte haft gällande IGF:s beslut.

– Det här avgörs knappats i vilken dialog vi har sinsemellan. Vi känner väl att Annikas agerande i IGF får stå för henne, hur hon agerar. Vi har egentligen ingen dialog med henne om hennes uppdrag där, säger Håkansson och poängterar att synen på Sörenstam inte förändrats.

"Skuggteater"

Tilläggas ska att det knappt finns någon, från varken Ryssland eller Belarus, som har gjort sig ett namn i golfvärlden i nuläget – men: golfare från de båda länderna är inte välkomna till tävlingar på svensk mark.

– De kommer inte bjudas in till tävlingar som vi styr över, så har vi gjort innan. Nu är det ytterst få, om någon, men skulle man vara inkvalad i något sammanhang där det inte är vi som är arrangör, då kommer de få spela utifrån vad den organisationen säger, förklarar Håkansson.

Vidare skriver IGF att de ännu inte fattat något beslut om ryska eller belarusiska golfare ska få vara med på OS i Paris nästa sommar, med anledning av att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte fattat något beslut i frågan ännu.

– Det beslutet som IOK fattar kommer alla andra internationella förbund att följa. Det blir lite skuggteater kan jag tycka, avslutar Håkansson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons