Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gjorde fascisthälsning – svenska teamet bryter

EM-guldmedaljören i karting, ryssen Artjom Severjuchin, gjorde en fascisthälsning på prispallen. Nu bryter hans svenska stall med honom – och det internationella bilsportförbundet (Fia) utreder händelsen.
Bilsport • Publicerad 11 april 2022

På karting-EM i Portugal hade ryska Artjom Severjuchin, som fått ställa upp med italiensk licens på grund av sanktionerna mot Ryssland, vunnit guld.

Högst upp på prispallen stod Severjuchin, slog sig för bröstet och gjorde en fascisthälsning. I ett klipp som Expressen publicerat, syns den unge ryssen skratta efteråt.

Annons

Nu bryter det svenska stallet Ward Racing med 16-åringen.

– Vi kommer avbryta vårt samarbete med den här personen omgående. Och jag skulle inte bli förvånad om Fia stänger av honom på livstid, säger grundaren Joakim Ward till tidningen.

Enligt Ward ska Severjuchins försvar vara att han skojade med sina kompisar.

– Jag tar honom inte i försvar på något sätt, men jag tror faktiskt inte att han var medveten om vad han gjorde, säger Ward och fortsätter:

– Men det spelar ingen roll om det är så att det har uppviglats från publikens håll eller inte. Jag vill inte ta bort varken vår, eller hans skuld, i det hela. Det här är oerhört sorgligt och vi är fullständigt emot den typen av ageranden.

Anledningen till att Severjuchin körde för Ward är att man haft ett tätt samarbete med hans ryska stall.

Senare meddelade även det internationella förbundet att man inlett en omedelbar utredning av Severjuchins "oacceptabla uppförande". Vilket nästa steg i processen blir lovar förbundet att kommunicera ut snarast möjligt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons