Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt Zlatanverk i Malmö – togs bort av kommunen

Zlatanstatyn hålls fortsatt gömd, men fotbollsstjärnan uppmärksammas ändå i Malmö.
En gerillakonstnär lade ut en mindre smickrande mosaikvariant av statyn på Stadiontorget, men det tog inte många timmar innan kommunen plockade bort konstverket.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2023
Zlatanstatyn är tillbaka vid Stadion i Malmö, i annorlunda form. På tisdagsmorgonen tog kommunen bort mosaikplattan.
Zlatanstatyn är tillbaka vid Stadion i Malmö, i annorlunda form. På tisdagsmorgonen tog kommunen bort mosaikplattan.Foto: Johan Nilsson/TT
Statyn klädd i toalettsits och med sopsäck på huvudet.
Statyn klädd i toalettsits och med sopsäck på huvudet.Foto: Johan Nilsson/TT
Zlatanstatyn vandaliserades i omgångar vintern 2019. Arkivbild.
Zlatanstatyn vandaliserades i omgångar vintern 2019. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Den var bara några gatstenar stor, mosaikplattan som en gerillakonstnär placerade ut på marken på Stadiontorget i Malmö. Men den låg på ungefär samma plats som originalet av Zlatanstatyn – som beskrivits som Sveriges mest vandaliserade konstverk, möjligen med undantag av Gävlebocken.

Den något mindre smickrande mosaikvarianten avbildar Zlatanstatyn med en toalettsits runt armen och en sopsäck på huvudet. När verket kom på plats är oklart, men på tisdagsmorgonen plockade kommunen bort plattan, rapporterar P4 Malmöhus.

Annons

– Vi tar rutinmässigt bort saker som sätts upp utan tillstånd på våra anläggningar eller mark. Vi tar ingen ställning till innehållet, säger Emelie Ekelund, kommunikationschef på fritidsförvaltningen, till TT.

Gerillakonstnären har tidigare lagt ut liknande mosaikplattor på stadens gator, men även de har plockats bort av kommunen.

Zlatanstatyn avtäcktes i oktober 2019 i Malmö. I november samma år blev det känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i MFF:s allsvenska konkurrent Hammarby.

Vandaliseringen av statyn började nästan direkt efteråt. Bland annat sågades näsan av samtidigt som den bronsfärgade statyn målades vit. I början av januari 2020 kapades benen på statyn och hela statyn välte. Den forslades då bort för renovering.

Även om den nu har restaurerats förvaras statyn fortfarande på hemlig plats. Vad som händer med mosaikplattan är oklart.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons