Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fyra tränare stängs av efter sexuella trakasserier

Fyra tränare stängs av på livstid.
Det är resultatet av den 14 månader långa utredningen kring emotionella övergrepp och sexuella trakasserier i den amerikanska damligan i fotboll.
Fotboll • Publicerad 10 januari 2023
Fyra tränare stängs av på livstid i den amerikanska damfotbollsligan NWSL. Arkivbild.
Fyra tränare stängs av på livstid i den amerikanska damfotbollsligan NWSL. Arkivbild.Foto: Ashley Landis/AP/TT

Den oberoende utredningen, beställd av USA:s fotbollsförbundet, har gjorts efter skandalerna i den amerikanska damligan NWSL.

Det var efter Sinead Farrelly och Mana Shim, före detta spelare i ligan, gick ut med anklagelser om trakasserier och sexuellt tvång tidigare under karriären under tränaren Paul Riley som ligans problem blev kända.

Annons

Riley förnekade anklagelserna, men sparkades av sin klubb North Carolina Courage och ligans kommissionär Lisa Baird avgick.

Men problemen var utbredda och innan dåvarande säsong var över hade fem av tio tränare i NWSL antingen avgått själva eller sparkats efter anklagelser.

Utredningen pågick i 14 månader och resulterade i att fyra tränare stängs av på livstid; Riley, Christy Holly, Rory Dames and Richie Burke.

Sju andra personer riskerar också avstängningar eller behöver erkänna fel samt acceptera ansvar för olämpligt beteende innan de kan anställas i NWSL igen.

NWSL skriver på sin webbplats att deras ligaorganisation bötfälls med åtminstone 1 miljon dollar, drygt 10 miljoner kronor, samt behöver genomgå en genomgripande översyn av verksamheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons