Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Friidrottstopp anmäld – kan stängas av i två år

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers har anmälts till Riksidrottsnämnden (Rin) för att ha brutit mot friidrottsförbundets och Riksidrottsförbundets stadgar.
Detta för att ha mottagit över 600 000 kronor under sin tid som ordförande för Stockholms friidrottsförbund – utan styrelsens vetskap.
Friidrott • Publicerad 2 maj 2022
Johan Storåkers är anmäld till Riksidrottsnämnden och riskerar straff. Arkivbild.
Johan Storåkers är anmäld till Riksidrottsnämnden och riskerar straff. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Johan Storåkers friades i Stockholms friidrotts egen utredning i huruvida han brutit mot några regler – men nu har han blivit anmäld till idrottens högsta domstol, Rin, och riskerar straff.

Det är Ingvar Åström, tidigare ordförande i Hammarby friidrott och medgrundare av Midnattsloppet, och Per Bäck, tidigare ordförande i Turebergs FK, som anmält Storåkers, uppger SVT.

Kan stängas av

Annons

Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten uttalar sig inte om det specifika fallet, men säger rent allmänt gällande vilken typ av påföljd som kan bli aktuell:

– Reglerna och stadgarna är väldigt tydliga. Det kan resultera i tillrättavisning, böter eller avstängning i max två år, säger Malmsten till TT.

Under en rutingenomgång av ekonomin från Gotlands och Stockholms friidrottsförbund (tidigare enbart Stockholms friidrottsförbund) förra året upptäcktes att Johan Storåkers mottagit över 600 000 kronor, trots att arbetet ska vara ideellt.

Från 2015 till dess att han slutade 2019 märktes fakturorna också som konfidentiella.

– Det är viktigt, för att fakta ska vara rätt, att poängtera att jag inte var anställd eller arbetstagare, med något anställningsavtal. Därför har det inte begåtts något stadgefel, sade Storåkers på ett seminarium inför Svenska friidrottsförbundets årsmöte i mars.

Omvald

Under årsmötet diskuterades utbetalningarna och flertalet delegater, bland dem ledamoten Staffan Movin, ställde sig frågande till om Johan Storåkers agerat i samklang med friidrottens värdegrund.

Storåkers blev under årsmötet omvald som ordförande, trots att 27 av 68 i valberedningen röstat för mer betänketid. Han var den enda kandidaten.

Före detta höjdhoppsstjärnan Stefan Holm har även han kritiserat Johan Storåkers och sagt att han borde avgå då förtroendet för honom är förbrukat.

Storåkers har tidigare sagt till TT att han inte har gjort något juridiskt fel men att han kunde varit mer öppen samt att han har "djup respekt” för kritiken.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på Storåkers i en faktaruta. Rätt är att han är 48 år gammal. Faktarutan är nu borttagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons