Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Från balett i Jämtland till stjärnor i Chelsea

Han fick spelare att intressera sig för böcker och teater och att träna balett.
Trygga personer som tror på sig själva och känner sina kroppar blir gärna bättre fotbollsspelare.
Graham Potters filosofi var en grundbult i Östersunds uppmärksammade framgångsbygge.
Nu är han klar för Premier League-giganten Chelsea.
Fotboll • Publicerad 8 september 2022
Östersunds spelare hyllar Graham Potter efter kvalframgången mot Paok Thessaloniki i Europa League hösten 2017. Arkivbild.
Östersunds spelare hyllar Graham Potter efter kvalframgången mot Paok Thessaloniki i Europa League hösten 2017. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson/TT
Graham Potter och Östersunds målvakt Aly Keita inför en Europa League-match mot Hertha Berlin 2017. Arkivbild.
Graham Potter och Östersunds målvakt Aly Keita inför en Europa League-match mot Hertha Berlin 2017. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson/TT

Östersund sladdar i superettan, profilerna från åren när klubben utmanade Arsenal i Europa League är sedan länge utflyttade. Daniel Kindberg, klubbens starke man, har mest haft att göra med den svenska rättvisan, anklagad för att ha hamnat på fel sida av rågången mellan kreativt ekonomiskt agerande och fiffel.

Det ingen kan ta ifrån Kindberg är att han lockade en ung, oerfaren tränare till Jämtland. Med Potter som vägvisare marscherade ÖFK från botten av division 2 till allsvenskan, vann svenska cupen och tog sig ut i Europa.

Annons

Kindberg fick nys om den intressante före detta vänsterbacken redan 2007, några år efter att Potter avslutat en spelarkarriär som spände över 13 säsonger och 320 seriematcher i en rad engelska klubbar.

"Ångrar mig inte en sekund"

Den första kontakten togs 2009, men att lämna England och flytta till en okänd stad i norra Sverige var inte aktuellt.

– Då höll jag på med en masterexamen på universitetet och skulle samtidigt få mitt första barn, så tajmingen var inte rätt. Men ett år senare passade det bättre så vi besökte staden, jag och familjen. Det är ju en jättemysig liten stad, vädret kanske inte är det bästa alltid, men å andra sidan är inte England direkt något Barbados heller.

– Så vi bestämde oss för att flytta upp hit, och jag ångrar mig inte en sekund. Är det något jag kan rekommendera andra tränare är det att ta ett jobb utanför hemlandet, det är otroligt utvecklande för man får så mycket mer av allt, så många fler erfarenheter, sade Potter i en intervju med Fotbolldirekt.com.

2015 hade han lyckats bygga ett slagkraftigt och attraktivt spelande lag av en mosaik av spelare från olika länder.

Några av metoderna var oortodoxa. Som att spelare, ledare och andra i föreningen satte upp en teaterpjäs.

Utveckla individen

– Vi vill utveckla bra människor, och det här är ett sätt för killarna att utvecklas som individer, att gå utanför komfortzonen och göra något de inte är vana vid. Fotboll hinner vi träna och spela ändå så det räcker, sade Potter.

Östersund nådde allsvenskan för första gången, slutade åtta debutsäsongen 2016, vann cupen året därpå och nådde femte plats i högsta serien. Hösten 2017 och vintern 2018 stod klubben i zenit.

Galatasaray och Paok Thessaloniki slogs ut i kvalet till Europa League. I gruppspelet kom klubben sensationellt tvåa bakom Atlethic Bilbao med Zorja Luhansk och Hertha Berlin bakom sig.

I 16-delsfinalen väntade Arsenal. Östersund förlorade hemmamatchen med 0–3 men skrällde på Emirates och vann med 2–1.

Annons

Några månader senare såg Potter fram emot ännu en allsvensk säsong och skrev på ett nytt fyraårskontrakt.

– Vi har gjort en otrolig resa och jag är väldigt stolt över Östersund och att jobba i svensk fotboll. Dessutom har vi mycket att göra. Det är bara vårt tredje år i allsvenskan och vi ska försöka utvecklas, försöka bli bättre. Dessutom trivs jag väldigt bra i klubben, sade Potter till TT i slutet av mars 2018.

"En fantastisk resa"

Några veckor senare anhölls Kindberg på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

I juni kom Swansea med ett erbjudande Potter inte kunde motstå.

– Jag hade en fantastisk resa med Östersund både på ett personligt och professionellt plan. Många pratade om en återkomst till Storbritannien, men för mig handlade det mer att hitta rätt tillfälle, sade han.

Efter tiden i Swansea fortsatte Potters framgångsrika arbete i Brighton och storklubbarna fick upp ögonen för 47-åringen från Solihull.

Nu ska han leda en av världens störa och mest framgångsrika klubbar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons