Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fotbollssverige i sorg: "Han var som en Gud"

En av Sveriges bästa målvakter genom tiderna och en ikon i Kaiserslautern.
Svensk fotboll sörjer Ronnie Hellströms bortgång.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2022
Roland Sandberg, Ralf Edström, Georg "Åby" Ericson och Ronnie Hellström efter VM-matchen mot Ungern, 1974. Arkivbild.
Roland Sandberg, Ralf Edström, Georg "Åby" Ericson och Ronnie Hellström efter VM-matchen mot Ungern, 1974. Arkivbild.Foto: FREDDY LINDSTRÖM / TT

På söndagen uppgav familjen för Kvällsposten att Ronnie Hellström gått bort, 72 år gammal, i sviterna av cancer. Kort därpå började budskap om sorg, minnen och hyllningar strömma ut i hela Fotbollssverige.

”Hammarby Fotboll har sorg”, skriver klubben där Hellström slog igenom som talangfull målvakt.

Annons

Kaiserslautern, där Hellström spelade i tio år mellan 1974 och 1984, uttrycker även de sina kondoleanser.

”Kära Ronnie, vi tackar dig för din tid som vi fick uppleva med dig i Kaiserslautern. Du var inte bara en målvakt utöver det vanliga, utan framför allt en människa som lämnar efter sig djupa spår i Kaiserslautern. Vila i frid”, skriver klubben på Twitter.

"Min första målvaktsidol"

Lasse Eriksson vaktade målet i Hammarby när Hellström lämnade Kaiserslautern för att bli målvaktstränare i Bajen.

– En världsmålvakt så klart, min första målvaktsidol – när jag började var han landslagsmålvakt och den man såg upp till och man ville sträva efter att bli lika bra som han var, säger Eriksson till TT.

– Han var ett enormt föredöme. När man blickar tillbaka och tänker på den tiden som är i dag med spelare som blir proffs, på den tiden var det otroligt svårt att bli proffs utomlands – eftersom vi var amatörer i allra högsta grad i Sverige. Och han var då tio år i Bundesliga i samma klubb och gjorde succé i både klubb- och landslag. Man förstår inte riktigt hur stor och bra han var egentligen.

En av Hellströms klubbkamrater i Kaiserslautern var Torbjörn Nilsson, som kom till klubben 1982 innan både han och Hellström vände hem till Sverige två år senare.

– När jag gick till Kaiserslautern var det mycket tack vare att Ronnie var där. Det var en fantastiskt trevlig person och en väldigt bra målvakt. En av de bästa målvakterna i Sverige genom tiderna, säger Nilsson till TT.

Fick ett vin uppkallat efter sig

Nilsson har många fina minnen från deras tid tillsammans i Tyskland.

– Han försökte få oss att integrera i Tyskland, vi var väldigt mycket på sådana skördefester som man hade i byarna. Kaiserslautern är omgärdat av massor av byar. Ronnie fick ett eget vin uppkallat efter sig där, han var oerhört populär i Kaiserslautern.

Populär var bara förnamnet.

Annons

För att få en hyllningsmatch i Tyskland på den tiden behövde spelarna göra tio säsonger för samma klubb i Bundesliga – men även vara tysk medborgare.

Ronnie Hellström var inte tysk medborgare, men fick hyllningsmatchen ändå.

Det tyska förbundet gjorde ett undantag. För Ronnie.

– Vi mötte ett stjärnlag med spelare som Beckenbauer och alla de största stjärnorna. Det bevisar väl hans storhet där, han var som en Gud, minns Torbjörn Nilsson.

"Jättetragiskt"

Tidigare förbundskaptenen Tommy Svensson var landslagskamrat med Hellström på 70-talet.

– Han var en världsmålvakt, väldigt duktig, suverän på linjen. Han visade sin klass när han fick spela i Kaiserslautern i tio år i sträck, det var stort på den tiden, säger Svensson.

När Ronnie Hellström slutade i landslaget 1980 tog Thomas Ravelli över målvaktshandskarna våren därpå.

– Det är jättetragiskt. Jag hade honom som idol. Han var fantastiskt trevlig och sympatisk – och en fantastisk målvakt som höll Sverige kvar i matcherna i både VM 74 och 78, då var han på sin "peak", minns Ravelli.

"Fruktansvärt jobbigt"

Även Roland Sandberg, lagkamrat i landslaget som spelade VM 1974 och även i tyska Kaiserslautern, sörjer.

– Det var en av mina bästa kompisar. Vi spelade i Tyskland ihop och i landslaget. Även efter fotbollen har vi träffats ganska regelbundet. Vi stod varandra nära, säger han till SVT.

Annons

Lagkamraten i Hammarby och vännen Kenneth "Kenta Olsson" säger till DN att Hellström var en fantastisk vän.

– Det är självklart fruktansvärt jobbigt att få det beskedet. Han var hemma hos mig för ett antal månader sedan, han har kämpat med den här sjukdomen och mådde inte så bra då. Så jag har varit lite förberedd på att det skulle kunna gå såhär, även om vi hoppades på att det skulle ordna sig, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons