Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fotbollsfeber down under – "Matildas kan vinna"

Dagen innan Australiens landslag "Matildas" spelar VM-premiären mot Irland inför mer än 80 000 åskådare i Sydney råder det fotbollsfeber i landet.
Förväntningarna är skyhöga.
– Jag tror verkligen "Matildas" kan vinna, säger sportjournalisten Kieran Pender.
Fotboll • Publicerad 19 juli 2023
Australiens landslag "Matildas" firar efter Mary Fowlers mål i träningsmatchen mot Frankrike i Melbourne i fredags. Arkivbild.
Australiens landslag "Matildas" firar efter Mary Fowlers mål i träningsmatchen mot Frankrike i Melbourne i fredags. Arkivbild.Foto: Hamish Blair/AP/TT

Kieran Pender jobbar på tidningen The Guardian i Australien och har bevakat damfotbollen i mer än tio år. Han säger att Australien länge väntat på och sett fram emot fotbolls-VM och att spänningen och förväntningarna byggts upp långsamt.

– Det har tagit ett tag för temperaturen att stiga men nu, dagen innan öppningsmatchen, så är det fotbollsfeber, säger Kieran Pender till TT.

Annons

Daniel Saeed jobbar som sportjournalist på sajten news.com.au och håller kanske inte riktigt med om att det är fotbollsfeber. Men han säger att det definitivt finns en nyfikenhet och att folk börjar bli peppade inför det som komma skall.

– Alla känner i alla fall någon som är riktigt peppad, säger Daniel Saeed.

Nationens förväntningar

Enigt Kieran Pender har Australien en tradition av att ha för höga förväntningar på sina fotbollslandslag, speciellt eftersom fotboll inte är landets främsta sport.

– Vi har ibland underskattat våra motståndare och trott att våra lag är bättre än vad de i själva verket varit. Men den här gången tror jag inte att det är så. Jag tror att vi har en realistisk chans att gå riktigt långt i turneringen.

Det australiska fotbollslandslagets, med smeknamnet "Matildas", popularitet har stadigt växt de senaste åren och inför VM har det tagit extra fart, bland annat tack vare en dokumentär som följt laget under förberedelserna inför hemmamästerskapet.

Och i takt med den ökade populariteten har också förväntningarna på laget – med svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson – växt.

– De bär nationens förväntningar på sina axlar och de är ett av de mest älskade landslagen i Australien. De vet att förväntningarna är höga men jag tror att de känner sig trygga med att det kan hantera det och i slutändan också möta de förväntningarna, säger Kieran Pender.

Avgörande mästerskap

Men oavsett hur det går för "Matildas" i öppningsmatchen och VM tror Kieran Pender att VM i Australien och Nya Zeeland kommer att göra avtryck i framtiden.

– Det kommer att slås flera rekord när det gäller publiksiffror och tv-tittning runt om i världen och även kommersiellt är det ett rekordmästerskap. Jag tror att det här kommer att vara ett avgörande mästerskap för kvinnor i Australien och runt om i världen.

Fakta: Australiens damfotbollslandslag

Smeknamn: "Matildas", syftar på den australiska folkvisan "Waltzing Matilda".

Största stjärna: Sam Kerr, anfallare. Spelar i engelska storlaget Chelsea och har gjort 63 mål på 120 landskamper.

Förbundskapten: Tony Gustavsson.

Främsta meriter: VM, kvartsfinal (2007, 2011, 2015). OS, fjärdeplats (2021).

Gruppspelsmatcher i VM:

20 juli: Australien–Irland.

27 juli: Australien–Nigeria.

31 juli: Kanada–Australien.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons