Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

van der Poels pappa: "Jag är så stolt"

När Nils van der Poel passerade mållinjen exploderade fansen i Slättebergshallen i hemstaden Trollhättan.
Skridsko • Publicerad 11 februari 2022
Jerry Olofsson och Nils van der Poels före detta tränare Bengt Olofsson (i rutig skjorta) och pappa Göran van der Poel följde vägen fram till guldet hemma i Trollhättan.
Jerry Olofsson och Nils van der Poels före detta tränare Bengt Olofsson (i rutig skjorta) och pappa Göran van der Poel följde vägen fram till guldet hemma i Trollhättan.Foto: Adam Ihse/TT
Nils van der Poels pappa Göran van der Poel (närmast kameran) och hans före detta tränare Bengt Olofsson (i rutig skjorta) följer tävlingarna på 10 000 meter skridsko vid vinter-OS i Peking. Nils van der Poel är favorit i loppet.
Nils van der Poels pappa Göran van der Poel (närmast kameran) och hans före detta tränare Bengt Olofsson (i rutig skjorta) följer tävlingarna på 10 000 meter skridsko vid vinter-OS i Peking. Nils van der Poel är favorit i loppet.Foto: Adam Ihse/TT
Spänd stämning och glada miner i Trollhättan. Hans förste tränare Bengt Olofsson (th) med barnbarnet Jerry Olofsson.
Spänd stämning och glada miner i Trollhättan. Hans förste tränare Bengt Olofsson (th) med barnbarnet Jerry Olofsson.Foto: Adam Ihse/TT

Publiken skriker "OS-guld, OS.guld, OS-guld" i kör och viftar med flaggor.

– Han sätter världsrekord på rätt ställe bättre kan det inte bli. Man kan inte regissera det bättre. Jag är så stolt att pojken lyckas med sin satsning, säger Göran van der Poel.

Annons

– Jag är rätt lugn av mig. Men temperaturen går upp några grader efteråt, erkänner han.

I caféet i skridskohallen hade drygt 50 personer klämt in sig för att tillsammans följa dramat på 10 000 meter skridsko i OS i Peking.

Spänd stämning

Klubbmedlemmar, sponsorer, kommunrepresentanter och journalister.

Det var en spänd stämning när Nils van der Poel stod på startlinjen. Och varje varv när han utökade sitt försprång mot ledande nederländaren Patrick Roest applåderade och tjoade publiken. Alla utom pappa van der Poel.

– Han går som en klocka, säger en samlad Göran van der Poel.

Bland alla fans satt också Bengt Olofsson, 88, Nils van der Poels förste tränare.

– Det här är den bästa dagen i mitt liv, säger han. Jag kunde aldrig tänka mig det här när jag sa till honom som åttaåring att komma ner ner och köra några varv skridsko.

Han tänker tillbaka på de första åren.

– Det var ingen hets eller något. Men han var suverän på att höra vad jag sa. Det tror jag är hela grejen, säger Olofsson.

Bengt har fått en av Nils van der Poels junior-VM-medaljer.

Annons

– Men jag trot inte jag får någon OS-medalj. Men jag kanske får känna på den lite, säger han hoppfullt.

Stannade Trollhättan

Under loppet stannade Trollhättan. Skolor och företag tittade på hemmasonens prestation.

– Det var ju på Stenmarks tid senast det hände, säger Benno Johansson, vice ordförande i Trollhättans Skridskoklubb.

Efter segern plockades faten med guldsemlor fram och firandet tog fart. Det sista paret på skridskoovalen i Peking var inget man behövde vänta på.

Hyllas i sin hemstad

Efter framgången kommer van der Poel att hyllas stort i sin hemstad Trollhättan.

– Vi planerar redan nu att hylla honom på torget, nu när restriktionerna är över. Det blir i slutet på mars, säger kommunalrådet Paul Åkerlund (S).

Och skridskoentusiasterna tänker stort. Och drömmer om ett VM i Sverige.

– Vi har sagt att förutsättningarna för att arrangera ett VM i Sverige är att vi har en egen stjärna. Och nu har vi det. Ett arrangemang med 35 000-40 000 på Nya Ullevi i Göteborg, den tanken ska vi nog nära lite mer nu i lugn och ro, säger Roger Bodin hedersordförande i Svenska skridskoförbundet.

Senast det begav sig var 2003.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons