Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alexandersson: Trodde loppet var kört

Tove Alexandersson är världsmästare i sprint.
Trots en kostsam miss mitt i loppet forcerade svenskan in som segrare med nio sekunders marginal. Hennes första VM-guld i sprint.
Orientering • Publicerad 3 juli 2021
Tove Alexandersson är världsmästare. Arkivbild.
Tove Alexandersson är världsmästare. Arkivbild.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/AP/TT

Världens bästa orienterare kan lägga ytterligare en medalj till samlingen. Och inte vilken medalj som helst utan ett VM-guld i sprint, för första gången i karriären.

– Det är såklart helt fantastiskt. Det är bara den tredje sprintfinalen som jag springer så det är jättekul att få kliva högst upp på pallen, säger Alexandersson, som i samma stund blev historisk och numera är den enda orienterare som har vunnit guld i samtliga fem discipliner.

Trodde loppet var kört

Annons

Tove Alexandersson gick ut som en projektil och tog ledningen med 18 sekunder vid den andra mellantiden. En ledning som växte till 32 sekunder. Men en liten miss på den tionde kontrollen och ett dåligt vägval innan den elfte, åt upp hela det fina försprånget och vid den fjärde mellantiden var hon helt plötsligt tre sekunder efter då ledande, fyrfaldiga världsmästaren, Maja Alm från Danmark.

– Jag hade en jättebra känsla i början av loppet med ett lugn och ett flyt. Sen var det en längre vägvalssträcka där jag trodde att jag skulle kunna springa typ genom målområdet men när jag kom fram insåg jag att det inte gick, så efter det hade jag inte en så bra känsla i kroppen. Jag trodde att loppet var kört, säger Alexandersson.

"Väldigt nöjd"

Men det finns nog ingen som kan bestrida att Tove Alexandersson är en orienterare utöver det vanliga. Krafterna fanns kvar och efter en mäktig slutforcering kunde 28-åringen bärga sitt första VM-guld i sprint och konstatera att hon nu vunnit allt.

– Jag är väldigt nöjd att jag kunde göra det. Det är så på ett VM, det är bara att ge allt varje sekund. Det känns jättehäftigt såklart.

Natalia Gemperle slutade tvåa och på tredje plats kom Maja Alm.

På söndagen väntar sprintstafetter och på tisdag medeldistans, så nu måste Alexandersson ladda om.

– Det gäller väl att försöka jogga ner ordentligt, det är lite svårt för det är så mycket efteråt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons