Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förbundet pressas i konflikten om hockeyettan

Riksidrottsförbundet (RF) sätter nu allt större press på Svenska ishockeyförbundet (Sif) att lösa konflikten i hockeyettan.
RF anser att Riksidrottsnämndens beslut måste efterlevas och vill därför få igång med dialog med Sif.
Ishockey • Publicerad 2 december 2021
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Grunden till konflikten är att hockeyettanklubbarna Boden och Karlskrona själva vill äga rättigheterna till tv-sändningarna och vill därför inte vara medlemmar i ligaorganisationen.

Boden fick rätt i Riksidrottsnämnden (Rin) att inte behöva vara med i ligaorganisationen, men Sif beslutade i förra veckan att avslå Bodens dispensansökan efter att ha gjort en oberoende juridisk utredning i frågan.

Annons

– Riksidrottnämnden är inte behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler. Därför tycker vi att det är olämpligt det som skrivits i deras skäl, säger Sif-ordföranden Anders Larsson till TT.

Vill få en snar lösning

Sif kommer alltså inte att följa Rin-beslutet om att ändra sina tävlingsregler så att Boden och Karlskrona kan stå utanför ligaorganisationen och ändå spela i hockeyettan. Det vänder sig nu RF emot. RF:s styrelse (RS) beslutade på onsdagskvällen att man vill få till en dialog med Sif så att konflikten får ett avslut.

– Vi vill veta varför den här frågan är så svår att lösa. Det är ett moment 22 som oroar oss. Vi kan inte ha en sån limbosituation hur länge som helst, vi måste hitta en lösning, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Om inte Sif rättar sig efter Rin-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser så kan RS sätta ner foten och gå in och ändra i ishockeyns tävlingsbestämmelser.

– Det är den enda möjlighet som finns i verktygslådan, möjligheten att gå in och pröva en sån här tävlingsbestämmelse. Men det vore väldigt bra om man slapp det, säger Eriksson.

"Värdegrundsfråga"

Anders Larsson hade på torsdagsförmiddagen inte hört något från RS om inbjudan till ett möte, men säger angående möjligheten att RS ska gå in och ändra i ishockeyns tävlingsregler:

– Varför RF skulle vilja gå in och ändra i våra tävlingsregler är vi förstås frågande till, men vi får väl se när och om de hör av sig, säger Larsson.

Boden har också anmält ligaorganisationen hockeyettan till RS för korruption. Enligt anmälan anser man att hockeyettan lovat pengar till de lag som vägrat spela mot Boden och Karlskrona.

RS begärde därför att Sif skulle utreda frågan och lämna ett svar till RS senast i dag den 2 december.

– Det här är en värdegrundsfråga, vi vill veta om idrottens värdegrund är uppfylld och vi vill höra hur de tycker, säger Eriksson.

Begärt extra årsmöte

Annons

Under en tid under hösten vägrade ett antal lag att spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona eftersom de vägrar att hålla sig till det tv-avtal som hockeyettan har. Enligt ishockeyns regler tilldömdes dessa lag 0–5-förluster för matcherna de inte dök upp till.

I november grodde missnöjet i hockeyettan på grund av den infekterade striden och en majoritet av klubbarna begärde därför ett extra årsmöte för att rösta bort ordföranden Ronnie Glysing.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons