Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Finlands vallachef: Fluorförbudet skjuts upp

Det hett omdebatterade fluorförbudet kommer att skjutas upp till nästa världscupsäsong. Det säger finländska längdlandslagets vallachef.
Skidor • Publicerad 6 oktober 2020
I våras beslutade det internationella skidförbundet att förbjuda fluorvalla i alla discipliner från och med kommande säsong. Men nu kommer uppgifter om att förbudet skjuts upp ett år. Arkivbild.
I våras beslutade det internationella skidförbundet att förbjuda fluorvalla i alla discipliner från och med kommande säsong. Men nu kommer uppgifter om att förbudet skjuts upp ett år. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det slutgiltiga beslutet ska inte tas förrän på fredag, när Internationella skidförbundets (Fis) styrelse sammanträder. Men får man tro Finlands svenske vallachef blir det tänkta totalförbudet uppskjutet till nästa säsong.

– Ryktena kom till oss redan förra veckan. Och det här tar ju lite luften ur en. Nu går vi tillbaka till ruta ett. Vi har varit tvungna att planera utifrån ett fluorförbud, och varit väldigt försiktiga i hur vi vallar och testar nya produkter. Och vi har ju putsat vallabodarna helt rena från fluor. Delvis känns det som att vi gjort det arbetet i onödan, säger Martin Norrgård till SVT.

Annons

Anledningen till att fluorvalla ska förbjudas beror på de stora negativa effekter de tillför både på klimatet och på vallarnas arbetsmiljö. Men ett stort frågetecken har varit om den testutrustning som snabbt ska kunna mäta om skidorna är fluorfria är tillräckligt tillförlitlig.

Att i slutändan förbjuda fluorämnen är rätt väg att gå, säger Norrgård. Men om förbudet skjuts upp kommer han och hans vallateam ändå skrapa ihop all fluorvalla de kan hitta för att inte tappa konkurrensmässigt.

– Nu gäller det att använda det fluor som finns kvar. Som tur är har vi inte kastat bort eller förstört det fluor som finns. Och jag hoppas inte att tillverkarna gått för långt i den processen heller, säger han.

Världscupen inleds den 27 november i finländska Ruka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons