Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fifa till VM-lagen: "Fokusera på fotbollen"

Fifa vill att de deltagande lagen i den kontroversiella VM-turneringen i Qatar ska "fokusera på fotboll" och sluta att "dela ut morallektioner".
Det framgår i ett brev som Fifa skickat ut till de deltagande lagen, vilket avslöjats av Sky News.
Fotboll • Publicerad 4 november 2022
Fifa-ordföranden Gianni Infantino tillsammans med Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani under VM-lottningen tidigare i år. Arkivbild.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino tillsammans med Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani under VM-lottningen tidigare i år. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Qatar har hårt och länge kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter, behandlingen av gästarbetare, kvinnors rättigheter och hbtq-rättigheter.

Homosexualitet är förbjudet i Qatar och lagkaptenerna för flera Europanationer, däribland England, Frankrike och Tyskland, kommer att bära armband i regnbågsfärger med budskapet "One love" under matcherna.

Annons

I förra veckan kritiserade Australiens landslag gästarbetarnas "lidande".

Nu har Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura undertecknat ett brev till VM-lagen där de ber dem fokusera på fotboll.

"Vi vet att fotbollen inte lever i ett vakuum och vi är likaledes medvetna om att det finns många utmaningar och svårigheter av politisk natur runt om i världen. Men snälla, låt inte fotbollen dras in i varje ideologisk eller politisk kamp som existerar".

I förra veckan försvarade Infantino Qatar under en konferens i Saudiarabien och sade bland annat att "VM blir en möjlighet för Qatar och hela regionen att visa sig i ett annat ljus, på ett annat sätt, för resten av världen och en gång för alla få bort en del av de fördomar som tyvärr fortfarande existerar".

VM-slutspelet i Qatar spelas 20 november–18 december.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons