Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fem upp i rätten efter plankatastrofen

Rättegången mot fem personer som står åtalade efter läktartragedin i Indonesien i oktober har inletts. Utanför rättssalen i Surabaya skriker demonstranter efter dödsstraff.
Fotboll • Publicerad 16 januari 2023
Rini Hanifah håller upp en bild på sin son, som dog i plankatastrofen i Indonesien. Nu har rättegången mot fem personer som anklagas för vårdslöshet startat.
Rini Hanifah håller upp en bild på sin son, som dog i plankatastrofen i Indonesien. Nu har rättegången mot fem personer som anklagas för vårdslöshet startat.Foto: Trisnadi/AP/TT

De fem indonesiska männen, som står åtalade misstänkta för brott i samband med en av de värsta stadionkatastroferna i fotbollshistorien, deltog via videolänk när rättegången mot dem startade.

135 personer, varav mer än 40 barn, dödades när kaos utbröt efter matchen mellan Arema FC och Persebaya Surabaya i den indonesiska fotbollsligan i oktober. Missnöjda hemmasupportrar stormade planen på Kanjuruhan-stadion i Malang och panik utbröt när polisen svarade med att skjuta tårgas. Supportrar kvävdes eller trampades till döds i det kaos som uppstod.

Annons

Sju familjer har sedan dess stämt det indonesiska fotbollsförbundet och arenan har rivits.

De fem som nu åtalas för vårdslöshet är tre poliser, en matchdelegat och en säkerhetsansvarig. Vid fällande dom riskerar de upp till fem år i fängelse.

Säkerhetspådraget är stort inför rättegången. Utanför rätten i Surabaya har demonstrerande människor samlats för att kräva strängare straff.

– Liv ska betalas med liv. Det är inte bara siffror, det är människoliv, säger Rini Hanifah vars son dog i katastrofen.

– Dödsstraff, det är allt, säger Udin, som förlorade sin dotter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons