Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fem OS-medaljer byter ägare

Fem medaljer från OS i London 2012 byter ägare. Den internationella olympiska kommittén, IOK, har nu . Det handlar om tre medaljer i friidrott, en i kanot och en i brottning.
Olympiskt • Publicerad 12 november 2021
Så här såg pallen ut på OS i London 2012. Sedan dess har Ivan Ukhov, mitten, stängts av för dopning. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Den amerikanske höjdhopparen Erik Kynard får efter nio år ta emot sin guldmedalj, sedan ryske Ivan Ukhov varit en del av det ryska statligt styrda dopningsprogrammet.

De tre bronsmedaljörerna i höjdhoppet, Derek Drouin från Kanada, britten Robbie Grabarz och Mutaz Essa Barshim, Qatar, är därmed silvermedaljörer.

Annons

Prispallen görs om även i damernas höjdhopp. Ryska, dopade, Svetlana Skolinas brons går i stället till spanjorskan Ruth Beitia.

Även utanför friidrottsarenan flyttas medaljer. Kanotisten Jevgenij Shulkin från Litauen, som tog silver i C1 200 meter blir av med sin medalj till förmån för ryske Ivan Shtyl.

I herrarnas brottning, 120 kilo, får guldet en ny ägare.

Arthur Taymazov, Uzbekistan, och Davit Modzmanashvili har i efterhand diskats. Nu kommer i stället iraniern Komeil Ghasemi att kunna hänga guldmedaljen hemma.

Även ryssen Bilyal Makhov skulle fått en guldmedalj i grenen, men eftersom han brutit mot antidopningsreglerna kommer han inte att få någon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons