Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fem byten kan bli standard i allsvenskan

Regeln om att tillåta fem byten i allsvenskan kan förlängas.
Svensk elitfotbolls (SEF) sportchef Svante Samuelsson tror att regeln kan bli kvar i fotbollen oavsett pandemiläge, enligt
Fotboll • Publicerad 20 oktober 2021
Fem byten får utnyttjas under tre tillfällen i en fotbollsmatch för båda lagen. Arkivbild.
Fem byten får utnyttjas under tre tillfällen i en fotbollsmatch för båda lagen. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Det var först under säsongen 2020 som fem byten tilläts i allsvenskan på grund av det intensiva matchschemat till följd av coronapandemin. Säsongen sköts upp och för att minska på spelarnas belastning anpassades reglerna.

De har blivit kvar även under årets säsong i allsvenskan.

Annons

Enligt internationella bestämmelser får ligorna utnyttja fem byten även över nästa år. Något som en majoritet av de svenska klubbarna är för.

– Flera argument har lyfts fram, klubbar känner att fler yngre spelare kan få chansen och det har inte påverkat matchrytmen eftersom bytena begränsas till tre tillfällen, säger Svante Samuelsson.

Samuelsson öppnar för att regeln blir kvar i framtiden. Oavsett hur pandemin utvecklas.

– Jag tror de flesta klubbar i europeiska ligor tycker som de svenska. Jag tror det finns goda möjligheter för att det kommer bli en regel som är kvar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons