Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FBK kvitterade finalen – nu avgörs allt i Luleå

När det gällde som mest höll man för trycket.
Färjestad vann måstematchen mot Luleå hemma i Karlstad med 3–1 – och nu avgörs allt i Luleå på torsdag.
Ishockey • Publicerad 9 maj 2022
Färjestad tvingade fram en sjunde och avgörande SM-final mot Luleå. Den spelas i Luleå på torsdag.
Färjestad tvingade fram en sjunde och avgörande SM-final mot Luleå. Den spelas i Luleå på torsdag.Foto: Tommy Pedersen/TT

Luleåspelarna var fast beslutna efter 4–0-segern i finalmatch fem: Man skulle inte tillbaka för ytterligare en match i Norrbotten.

Siktet var inställt på att guldfira på isen i Löfbergs arena men efter 60 spelade minuter i Karlstad står det klart att så inte blir fallet.

Annons

Färjestad fortsätter att vara obesegrat på hemmaplan det här slutspelet när man vann med 3–1 – tog sin viktigaste seger för säsongen – och tvingade fram en sjunde och avgörande match.

– Vi hade all press mot oss. Men vi har gott självförtroende på hemmaplan och lyckas stänga igen påsen till slut, säger Färjestads lagkapten Linus Johansson.

Nu avgörs allt i Luleå på torsdag.

– Det är vad alla vill. C More, SHL. De får vad de vill nu och det här är sådana matcher du spelar hockey för. Match sju, att kunna vinna ett mästerskap. Det kommer bli väldigt kul, säger Luleås Brendan Shinnimin.

Två snabba mål

Precis som i den senaste matchen i Karlstad var det Färjestad som kom ut bäst och cirka tio minuter in kom utdelningen efter att Sami Lepistö visats ut.

Powerplayet började ticka mot sitt slut när Theodor Lennström fick pucken vid blålinjen och satte den högt intill stolpen bakom en skymd Joel Lassinantti.

Två minuter senare var det dags igen.

Färjestad kom i en två mot etta med Daniel Viksten som puckförare. Samtidigt stormade Linus Johansson mot mål, tog emot passningen och satte 2–0 bakom Lassinantti med en väl utförd dragning.

– De har tagit ledningen med 2–0 i alla hemmamatcher, det får vi skylla oss själva för, säger Luleå-tränaren Thomas Berglund till C More.

Lagen har spelat mot varandra länge och väl nu och det märktes att det var irriterat på isen. När periodsignalen ljöd utbröt ett rejält gruff med samtliga spelare i de båda lagen ute på isen.

Jättemiss

Annons

Luleå kom ut betydligt bättre i mittenakten och de flesta som såg matchen trodde nog att en reducering skulle komma när Brendan Shinnimin fick öppet mål. Lepistö sköt ett skott som Dominik Furch släppte retur på varpå pucken studsade rakt ut till Shinnimin. Kanadensaren skulle i princip bara raka in den – men prickade stolpen.

Några minuter senare hade forwarden en ny farlighet när Isac Brännström hittade honom med en nätt passning, men Furch svarade med en snabb benparad på Shinnimins avslut.

– Det är små marginaler. Hade det ändrat matchen? Vem vet. Det är en oturlig studs men jag tyckte att vår kedja var bra i dag. Vi måste fokusera på att ta med samma energi till nästa match, säger Shinnimin.

"Otroligt stabilt"

Efter en mållös andraperiod satsade Luleå allt framåt och till slut fick man betalt för mödan. Med fem minuter kvar att spela vallade Einar Emanuelsson, som stod positionerad bakom förlängda mållinjen, pucken via Furchs rygg och in i mål.

Mer blev det inga fler måljubel för Luleås del. Färjestad fick strax efteråt ett numerärt överläge varpå Per Åslund satte slutresultatet 3–1.

– Det var otroligt stabilt. Vi kom ut med stort självförtroende på hemmaplan och får en riktigt bra inledning med två mål. Vi lever lite på det och spelar av matchen på ett bra sätt, säger Färjestads Victor Ejdsell till C More.

Den sjunde och avgörande matchen spelas på torsdag i Luleå.

– Vi har varit bättre i Luleå och ska se till att fortsätta så. Det blir en fantastisk tillställning, säger Berglund.

Fakta: SM-finalerna i ishockey

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0).

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

Måndag 9/5: Färjestad–Luleå 3–1 (2–0, 0–0, 1–1)

Torsdag 12/5: Luleå–Färjestad 19.30.

Det står 3–3 i matcher.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons