FBK kvitterade SM-finalen – Virtanen hjälte

Färjestad har kvitterat SM-finalen.
Efter den försenade matchen blev Jesse Virtanen nattens stora hjälte med sitt avgörande 3–2-mål i förlängningen.
Ishockey • Publicerad 6 maj 2022
Färjestad jublar efter Jesse Virtanens avgörande.
Färjestad jublar efter Jesse Virtanens avgörande.Foto: Tommy Pedersen/TT

Klockan hade tickat över midnatt och torsdag hade blivit till fredag. Luleås flygstrul sköt upp matchen med nästan två timmar och den tuffa, intensiva tillställningen i Löfbergs arena drog även den ut på tiden.

Luleås Brendan Shinnimin, ständigt i rampljuset, kvitterade till 2–2 halvvägs in i tredje perioden med sitt första slutspelsmål och matchen gick till förlängning.

Avgörandet kom till slut, 00.02 på natten, genom Jesse Virtanen och nu står det 2–2 i matcher i finalserien.

Virtanen spelade inte förra matchen av personliga skäl. Vad det rörde sig om vill han inte gå in på, men han kände sig under torsdagens match i bra form.

– Kanske var det för att jag inte spelade förra matchen, jag hade mycket energi, säger han.

TT: Hur var känslan att se pucken gå in?

– En bra känsla såklart. Hemmapublik och slutsålt, jag var glad, säger han.

Nästa match spelas i Luleå på lördag.

– Vi har en bra chans att vinna där och det hjälper givetvis att vi vann i dag. Det gör det lite lättare för oss än för dem. Vi har spelat så många veckor varannan dag, man är van nu. Det är kul att spela matcher, då behöver du inte träna så mycket, säger Virtanen.

Färjestad inledde starkt

Hemmastarka Färjestad, med sju slutspelssegrar på lika många försök i Karlstad inför matchen, kom också ut starkast.

Slarv i Luleåförsvaret gjorde att Jacob de la Rose kunde snappa åt sig pucken bakom den förlängda mållinjen och skicka in den till Patrik Lundh som via Pontus Widerströms skridsko tog sig in i mål för 1–0 efter 11.31.

Sekvensen videogranskades dock i flera minuter men Pontus Widerström bedömdes ha blivit inknuffad i Joel Lassinatti och målet godkändes. Efteråt var Luleålägret allt annat än nöjda och lagkapten Erik Gustafsson och tränare Thomas Berglund syntes diskutera rejält med domarna.

Irriterat

Första perioden präglades också av en hel del irritation, bråk och hårt spel. Men Färjestad var numret större under de första 20 minuterna och fick in ytterligare ett mål i slutet av perioden. Snabbskrinnaren Joakim Nygård tog sig in i anfallszon och spelade över till Per Åslund som pricksköt in 2–0.

Luleå skulle dock närma sig.

7.43 in i mittenakten stökade och bökade Linus Omark nere vid sarghörnet och pucken letade sig fram till Juhani Tyrväinen. Finländaren spelade vidare till Oscar Engsund som från blålinjen direktsköt pucken upp i nättaket.

Sen kvittering

Färjestad fick en jättechans att utöka några minuter senare när man fick spela fem mot tre i över en minut. Men Luleå, med Engsund och Sami Lepistö i försvaret, såg till att hålla pucken borta från nätet.

Halvvägs in i tredje perioden kom kvitteringen. Brendan Shinnimin förvaltade ett tre mot en-läge och sköt in 2–2 och matchen till förlängning.

Jesse Virtanens avgörande kom fyra minuter in i förlängningen.

Fakta: SM-finalerna i ishockey

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 4–1 (1–1, 0–0, 3–0).

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 4–0 (2–0, 1–0, 1–0).

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 5–4 (3–1, 0–1, 1–2, 1–0)

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)

Lördag 7/5: Luleå–Färjestad 15.15.

Måndag 9/5: Färjestad–Luleå 19.30.

Torsdag 12/5: Ev Luleå–Färjestad 19.30.