Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kindberg i rätten – vill frias helt

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg vill att hovrätten ska fria honom från misstankarna om grov ekonomisk brottslighet. Och han tycker inte att han har någon skuld i att hans Östersunds FK av en del i dag kallas för "Fuskersund".
Brott • Publicerad 7 september 2021
Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK, på väg in till hovrätten i Sundsvall.Foto: Mats Andersson/TT

Nästan två år efter att tingsrätten dömde Daniel Kindberg och två andra män för grov ekonomisk brottslighet har förhandlingen i hovrätten nu inletts. Av tingsrätten dömdes Daniel Kindberg till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han bestämde sig omedelbart för att överklaga.

– För det är uppenbarligen fel, sade han på väg in till hovrättsförhandlingen som inleddes på tisdagen.

Annons

Tingsrätten fann Kindberg skyldig till att tillsammans med en anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå genom luftfakturor ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem (där Daniel Kindberg då var vd), via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

Daniel Kindbergs yrkanden, som framförs av hans försvarare Olle Kullinger, är att han helt ska frias.

– Vi yrkar att rätten ogillar åtalet i dess helhet. Samt att hovrätten ogillar Östersundshems och Fältjägarens skadeståndsanspråk, säger Olle Kullinger.

Kindberg yrkar också att han inte ska dömas till näringsförbud och att rätten under alla förhållanden dömer honom till ett mildare straff.

Längre straff

Åklagare Niklas Jeppsson yrkar på att hovrätten ska döma de tilltalade även för de delar av åtalet som tingsrätten friade dem från.

– Vi yrkar att hovrätten dömer till ett längre fängelsestraff än tingsrätten bestämt och näringsförbud i sju år, säger Jeppsson.

Under dagen håller åklagaren sin sakframställan där bokföringar, fakturor och korrespondens mellan de tre tilltalade gås igenom som stöd för åklagarens påstående om grov ekonomisk brottslighet.

Dagens huvudperson – och anledningen till att flera mediebolag är på plats och bevakar rättegången – Daniel Kindberg sitter tyst brevid sin försvarare Olle Kullinger.

Inte Fuskersund

Under lunchpausen pratar dock Daniel Kindberg med de närvarande journalisterna och säger att det är svårt för honom att sitta tyst.

– Det är klart att det blir lite frustration ibland. Man vill ju blanda sig i. Men jag har ju fått lärt mig hur det ska fungera, säger han.

Annons

Den forne ÖFK-ordföranden har hela tiden nekat till den brottslighet som han anklagas för. Han säger att han därför inte heller har någon skuld till att Östersunds FK:s rykte blivit skamfilat och att en del andra lags supportrar numera kallar klubben för "Fuskersund".

– Nej, det har jag inte. Det påstås att vi skulle ha fört pengar till ÖFK genom den här fakturasnurren men det menar vi är helt felaktigt eftersom jobben har utförts. Så det är självklart att vi inte har någon del i det. Och de pengarna har heller inte påverkat någonting i den resa som Östersunds fotbollsklubb har haft, säger Daniel Kindberg.

Nya förhör

Till förhandlingen som nu inletts har både åklagarsidan och försvaret kallat några nya vittnen som kommer att höras i hovrätten.

– Jag har också åberopat ett antal nya handlingar som bevisning. Så i vissa delar kommer det att vara lite nytt, men mestadels är det samma som tingsrätten, sade åklagare Niklas Jeppsson till TT inför hovrättsförhandlingen.

Nästan alla som hördes i tingsrätten kommer att höras på nytt i hovrätten, eftersom det på grund av teknikhaveri saknas inspelningar av förhören i tingsrätten. Detta blir delvis ett dilemma eftersom en av de dömda, som i medier har kallats Peabmannen, avled tidigare i år.

– Det förändrar processen lite grann. Dels mina yrkanden, men det förändrar också att vi inte kan höra den personen i rätten. Hovrätten har tagit beslut om att delar av de polisförhör som har hållits med honom ska kunna läsas upp vid förhandlingen, så att man ska få in i processen vad han har sagt tidigare, säger åklagare Niklas Jeppsson.

Förhören med Daniel Kindberg ska hållas den 21 och 22 september.

Förhandlingarna i hovrätten planeras pågå i 15 dagar och avslutas tidigast den 7 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons