Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Henriksson om tv-jobbet: "Varit väldigt kräsen"

Efter 13 år som fotbollsexpert på Radiosporten lämnar Richard Henriksson för att bli programledare i Viaplays Premier League-studio.
Fotboll • Publicerad 6 april 2022
Richard Henriksson blir programledare för Viaplays Premier League-studio.
Richard Henriksson blir programledare för Viaplays Premier League-studio.Foto: Viaplay

Henriksson börjar sitt nya jobb i augusti, inför nästa ligasäsong i England.

– Det är ju inte lätt att byta från en arbetsplats som man trivts väldigt bra på. Det säger väl lite, om hur mycket jag tror på det här erbjudandet från Viaplay. Att jag ens övervägt att byta just från en arbetsplats där jag trivts oerhört bra, säger Henriksson och fortsätter:

Annons

– Jag byter till någonting, inte från någonting. Det är min inställning.

I toppen av sin aktiva fotbollskarriär spelade Henriksson åtta U21-landskamper och tog två SM-guld med Djurgården. Därefter har han varit expert på Radiosporten.

"Har varit väldigt kräsen"

– Jag har, genom åren, varit väldigt kräsen när folk hört sig för om att byta jobb och jag har varit oerhört kräsen nu. Ändå har jag landat i att jag är sugen på att ansluta till Viaplay. Det säger lite om hur jag ser på dem.

Henriksson tror att hans bakgrund gör att han kan stå stadigt i rollen som programledare.

– Det som jag kan bidra med är ju att jag då har bakgrund som spelare själv men även expertbakgrunden och det journalistiska, som man får efter 14 år på Sveriges Radio. Det borde vara ganska goda förutsättningar.

TT: Vad ser du mest fram emot?

– Väldigt mycket. Jag tycker det ska bli en spännande med att anta en utmaning, efter en ganska lång tid på ett ställe, att byta till ett annat jobb och annan roll. Men inte minst ser jag fram emot att jag byter från ett kompetent ställe till ett annat.

"Det som gör det intressant"

TT: Har du något favoritlag i Premier League?

– Jag har inte det. Det kan jag inte hitta på att jag har, det hade känts konstigt och osant mot de många supportrar som följer Premier League. Hade det varit NFL (amerikansk liga för amerikansk fotboll) hade vi snackat supporterskap.

Richard Henriksson är inte den enda sportjournalist som har gått från Sveriges Radio till att göra tv. Namn som Lennart Hyland, Tommy Engstrand och Lars-Gunnar Björklund gick från radio till tv och sedan till underhållningsprogram – men några sådana ambitioner har inte Henriksson.

– Jag har inte några ambitioner om att jobba med nöje. Jag anser mig själv som en fotbollsjournalist och jag vet att det är just därför Viaplay har valt att ta in mig här också. Det är det som gör det intressant för mig, att vara det för dem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons