Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ex-spelaren: "Berätta sanningen"

Chicago Blackhawks anklagas att ha sopat sexuella övergrepp under mattan.
Nu kliver tidigare Chicagospelaren Brent Sopel fram och uppmanar sina tidigare lagkamrater att berätta sanningen.
Ishockey • Publicerad 14 juli 2021
Tidigare Chicagoförsvararen Brent Sopel (nummer fem). Arkivbild.
Tidigare Chicagoförsvararen Brent Sopel (nummer fem). Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Under Stanley Cup-slutspelet 2010 fick Chicago Blackhawks information om att en tidigare videoanalytiker anklagats för att ha sexuellt antastat en yngre spelare.

Tidigare i år skickade den tidigare spelaren in en stämningsansökan mot organisationen för att de ska ha sopat det hela under mattan.

Annons

Senare dömdes videoanalytikern för sexuella övergrepp mot en student, som också stämmer Blackhawks, på ett universitet där han fått ett jobb. Studenten anklagar NHL-organisationen för att de gett mannen i fråga positiva referenser och därmed möjliggjorde övergreppet.

Nekar vetskap

Flera ur laget har, anonymt, berättat att de visste om anklagelserna, men ledare och spelare, både nuvarande och tidigare, som fått frågan i det offentliga rummet har nekat vetskap om händelsen under den aktuella säsongen.

Nu säger den tidigare Chicagobacken Brent Sopel, som var en del av laget 2010, i en intervju med TSN att det inte stämmer. Han menar att laget visste om det som skett.

– Jag skulle säga att nästan alla spelare sa "herregud" och blev chockade. Vi var alla i samma omklädningsrum. Det var något som diskuterades i minst två eller tre dagar. (Coachen Joel) Quenneville satt på samma kontor som honom (videoanalytikern). Vi hörde om det, säger Sopel till TSN.

"Borde göra det rätta"

Sopel har dock förståelse för att folk inte vill säga hela sanningen.

– Många av killarna som var en del av laget från 2009-10 är fortfarande kvar i Blackhawks och får betalt. Antingen spelar de fortfarande, eller så är de i tv-branschen, coachar, inom management, scoutar eller jobbar som ambassadörer. Killarna vill skydda sina jobb. Men de borde fortfarande göra det rätta och berätta sanningen offentligt om vad som har hänt, säger Sopel.

Chicago Blackhawks har anlitat en advokatbyrå för att genomföra en oberoende utredning av händelsen. Organisationen motsätter sig stämningarna av flera anledningar. Bland annat menar Chicago att de inte var bundna av lagen att anmäla händelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons