Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU-kritik mot ryssar i OS: "Inte bra av IOK"

Inte bra, säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) om "svajandet" i Internationella olympiska kommittén om ryskt deltagande i OS.
Värdlandet Frankrike kräver stopp för alla med koppling till armén.
EU • Publicerad 15 maj 2023
Socialminister Jakob Forssmed (KD) på väg in till måndagens ungdoms- och idrottsministermöte i Bryssel.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) på väg in till måndagens ungdoms- och idrottsministermöte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Med bara ett drygt år kvar till sommar-OS i Paris 2024 är det fortsatt oklart om ryska och belarusiska idrottare ska få vara med och i så fall under vilken flagga.

Frankrikes idrottsminister Amélie Oudéa-Castréra – gammal juniorstjärna i tennis – har visserligen sin åsikt klar.

Annons

– Vi kommer inte att acceptera att idrottare med nära koppling till den ryska eller belarusiska armén deltar i spelen och vi uppmanar IOK att gå betydligt längre när det gäller rekommendationerna kring neutralitet, fastslår hon inne på EU:s idrottsministermöte i Bryssel på måndagen.

"Leder till splittring"

Från den svenska regeringens sida är idrottsansvarige socialministern Jakob Forssmed inte imponerad av hur saken skötts av IOK.

– IOK gjorde ju en bra sak när man satte ner foten tidigt och sade att man inte kan se att de kan delta. Men nu har man ju börjat svaja och öppna för deltagande under vissa förutsättningar, säger Forssmed till TT och SR Ekot inför mötet.

– IOK har har ju också skickat bollen vidare och sagt att nu är det upp till alla olika förbund att börja ta ställning. Det är ingen bra utveckling. Det leder till splittring i idrottsvärlden och ger inte en tydlighet kring vad som gäller, säger Forssmed i Bryssel.

Neutral flagg?

Måndagens EU-samtal är än så länge bara på diskussionsnivå. Vad följderna framöver kan bli är oklart. EU-länderna har hittills nöjt sig med att skicka sina synpunkter per brev till IOK – nästan mangrant, även om Ungern stuckit ut genom att inte vilja skriva under.

Forssmed är klart tveksam även till en lösning med neutral flagg.

– Ryska idrottare är väldigt ofta statsunderstödda, ofta anställda av armén. Hur ska man få till den där neutraliteten? frågar sig ministern och pekar å andra sidan på en annan möjlighet för de ryssar som ändå vill tävla.

– Det finns ju alltid en möjlighet om man är avhoppare att man kan tävla för flyktinglaget. Den möjligheten finns ju också för ryska idrottare, säger Forssmed.

Kräver stopp

Flera av deltagarna i EU-mötet på måndagen kräver att Ryssland stoppas rakt av.

– Låt oss inte vika oss för trycket från dem som stöder Putins regim. Jag hoppas inte att det ska bli några ryska eller belarusiska deltagare i Paris, säger Polens idrottsminister Kamil Bortniczuk i debatten i Bryssel.

Fakta: OS i Paris

Paris i Frankrike står som värd för kommande sommar-OS som avgörs mellan den 24 juli och den 11 augusti 2024. Paris blir därmed andra stad – efter London – att hålla tre sommar-OS. Tidigare har spelen avgjorts i staden även år 1900 och 1924.

Invigningen i Paris sker fredagen den 26 juli och kommer inte att äga rum på en arena utan i stället i stadens centrum längs floden Seine.

Utöver Paris kommer delar av OS även att avgöras i exempelvis Lille (handboll och basket), Bordeaux, Nantes, Nice, Lyon och Saint-Étienne (fotboll), Marseille (segling och fotboll) samt även på Tahiti (surfing).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons