Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Eskilstuna tvångsdegraderas – Uppsala erbjuds plats

Ekonomiskt krisande Eskilstuna United beviljas inte elitlicens för år 2023, meddelar Svenska fotbollförbundet (SvFF).
Klubben tvångsnedflyttas till elitettan och IK Uppsala är redo att tacka ja till en plats i damallsvenskan.
Fotboll • Publicerad 5 december 2022
Eskilstuna United tvångsdegraderas.
Eskilstuna United tvångsdegraderas.Foto: Johan Nilsson/TT

Eskilstuna är den enda av de svenska elitklubbarna att nekas elitlicens för nästa år. Det beror på att klubben uppvisade negativt eget kapital den 31 augusti i år.

Klubbordföranden Lina Bertilsson tycker att beslutet från SvFF:s licensnämnd är tungt, eftersom Eskilstuna sedan dess fått ordning på finanserna.

Annons

"Alla har jobbat oerhört hårt senaste tiden för att få ordning på ekonomin. Det gör att beslutet från elitlicensnämnden känns oerhört tufft, särskilt i en tid då coronan påverkat idrottsföreningars förmåga att få tillbaka sponsorer och publik", säger Lina Bertilsson till klubbens hemsida.

Trolig spelarflykt

Samtliga kontrakt i Eskilstunas A-trupp upphör nu att gälla. Det lär leda till en spelarflykt.

24-åriga mittfältaren Elin Rombing, en av dem som spelat längst i klubben, har ingen lust att följa med ner i elitettan. Därför har hon också avvaktat med att skriva på ett nytt kontrakt.

– Personligen vill jag spela i damallsvenskan. Om jag kan göra det så kommer jag att göra det. Vi kollar runt vad som finns, men det är inget konkret än, säger Rombing, som gjort sex säsonger i A-laget.

In i det sista hade hon ändå trott att Eskilstuna skulle få elitlicensen beviljad.

– Jag tror nog alla trodde att vi skulle klara det. Det kändes som det. Så det kommer kanske som en liten chock. Men man visste ju att det kunde hända.

Uppsala är redo

Eftersom Eskilstuna flyttas ner en serienivå, till elitettan, kommer IK Uppsala att erbjudas plats i damallsvenskan. Uppsala blev trea i elitettan men förlorade sedan kvalspelet mot Brommapojkarna i november.

Uppsala har haft som mål att ta sig till damallsvenskan. Under måndagseftermiddagen hade man ännu inte fått en formell förfrågan om den damallsvenska platsen, men allt tyder på att man kommer att tacka ja.

– Det lutar åt det. Jag har svårt att se att det skulle bli något annat beslut i styrelsen. Det har varit ett tydligt uppsatt mål, säger klubbordföranden Linda Zillén.

Att ta steget från elitettan till damallsvenskan är ett stort steg, framför allt ekonomiskt, men Zillén är övertygad om att ekonomin ska gå ihop.

Annons

– Vi har planerat sedan i höstas så vi har bra koll på läget, säger hon.

Kan överklagas

Licensnämndens beslut kan överklagas till SvFF:s överklagandenämnd. Om Eskilstuna, som slutade åtta i damallsvenskan i år, ändå lyckas få licensen beviljad, är en spelare som Elin Rombing eventuellt beredd att spela kvar.

– Absolut, det gör det. Det var det jag var inställd på från början. Men vi får se hur allt blir, säger Rombing.

I licensnämndens delbeslut i somras framgick det att även Östersund och Skövde i herrarnas superetta riskerade elitlicensen. De två klubbarna klarade dock av att säkra elitlicensen.

Rättad: En tidigare text uppgav fel nämnd bakom beslutet. Rätt är att det är Svenska fotbollförbundets licensnämnd som beviljar elitlicensen.

Fakta: Elitlicensen

Elitlicens innebär att ett sportförbund ställer krav på exempelvis en god ekonomi eller tävlingsanläggning för att låta en klubb delta i seriespel i de högre divisionerna.

Inom svensk fotboll infördes elitlicens säsongen 2001 för superettan och allsvenskan och 2004 för damallsvenskan.

Licenskriterierna innebär bland annat att klubbarna måste ha ett positivt eget kapital.

Svenska fotbollförbundets licensnämnd fattar beslut om att bevilja eller neka klubbarna elitlicens. Nämndens beslut kan överklagas till förbundets överklagandenämnd.

En klubb som mister sin elitlicens kan tvångsnedflyttas till en lägre division.

Örebro SK, Akropolis och Assyriska IK hör till de klubbar som tvångsnedflyttats genom åren.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons