Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emil Forsberg: "Gäller att ha tålamod"

Förbundskaptenen Janne Andersson hade flera möjligheter att göra några taktiska drag.
Men han höll fast vid sin konsekventa linje, trots underläge mot Norge.
Det här är en tid för utveckling för att bli bättre på sikt – resultat ska inte jagas till varje pris.
Fotboll • Publicerad 6 juni 2022
Marcus Holmgren Pedersen och Emil Forsberg i duell när Norge vann mötet i Nations League.
Marcus Holmgren Pedersen och Emil Forsberg i duell när Norge vann mötet i Nations League.Foto: Christine Olsson/TT

1–2 hemma mot Norge svider. Den första förlusten mot det västra grannlandet på 17 år – och dessutom i en tävlingslandskamp.

Ska Sverige garanteras en hygglig lottning i EM-kvalet (lottas i oktober) som inleds i mars nästa år krävs seger i Nations League-gruppen som innehåller Slovenien, Norge och Serbien.

Annons

Balansgången mellan goda sportsliga resultat nu eller att förändra till något som ska bli starkare och solidare på sikt är svår, men lagkaptenen Emil Forsberg backar sin förbundskapten.

TT: Å ena sidan en förändringsprocess och å andra sidan vill ni göra resultat för att Nations League är viktigt. Svårt?

– Vi har ändå kommunicerat att Nations League är viktigt, samtidigt går vi in i en ny process nu med nytt spelsystem och då kommer inte resultaten att sitta, då är det viktigt att man kommer förstå att det inte kommer se helt hundra ut. Vi vill vinna varje match och det bästa hade varit om allt sitter till hundra procent men det gör det inte, det kommer ta lite tid, men samtidigt gör vi bra saker också, det måste vi ta med oss, säger Forsberg.

Lära av misstagen

TT: Hur mycket ett gupp på vägen är spelet och resultatet mot i förändringsprocessen?

– Det kommer alltid finnas saker i alla matcher där man måste göra bättre. Vi vann mot Slovenien, vi lärde oss saker från den matchen. Nu mötte vi ett bättre landslag, vi gjorde bättre saker, sedan handlar det om att sätta allt i system, hur vi ska pressa och hur vi inte ska pressa. Det tar lite tid, det kommer inte bara sitta efter två matcher, det gäller att ha tålamod. I framtiden hoppas jag vi tar framsteg allteftersom, men det är bra att vi gör misstag, det kommer lära oss att det sitter till nästa gång.

Forsberg är sliten efter en lång säsong och klev av planen med en knapp halvtimma kvar.

Då hade Sverige legat på för en kvittering.

– Jag hade pratat med Janne innan, vi hade haft ett snack och pratat om hur vi ska lägga upp det, det är fyra matcher. Kroppen känns fantastiskt bra, jag har inga problem, men det är fyra matcher och det gäller att vara klok.

"Ger bort initiativet"

Viktor Claesson är inne på att landslaget inledningsvis var alldeles för försiktigt.

– I första halvlek ger vi bort initiativet, vi är passiva, de gör 1–0. Jag tycker inte vi kommer in i det förrän 35 minuter. I andra kommer vi ut mycket mer aggressiva, det känns som vi har momentum där och kan göra något mål. Sedan kommer 2–0:an och det blir jobbigt för oss. Det finns mycket att ta lärdom av men också saker att ta med oss.

Annons

– Vi ska kunna gå ut mer aggressivt mot Norge hemma än vad vi gör.

TT: Varför tror du ni är så försiktiga inledningsvis?

– Bra fråga, det kanske sitter lite i att vi ska sätta ett nytt system, lite nya spelare och vi är lite osäkra på våra roller, men det tror jag kommer mer och mer, hur vi ska attackera matcherna. Det tror jag spelar in.

Emil Forsberg delar Claessons analys.

– Det håller jag med om, jag tycker vi var försiktiga, vi måste våga gå upp och sätta lite press ibland, det är trots allt vi som spelar hemma, då ska vi visa lite mer mod. Sätta högre press, sprinta in i press och vara lite aggressiv, det fattades, säger han.

Redan på torsdag väntar nästa landskamp i Nations League, då mot Serbien på Friends arena.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons