Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EM-succén gav OS-biljett: "Riktigt skönt"

EM-succé och första guldet på 21 år.
Efteråt berättade förbundskapten Jörgen Persson om en välkommen bonus.
– EM-guldet betyder att vi är helt klara för lag-OS, vilket gör att vi automatiskt har spelare i singelspelet också. Det är riktigt skönt, säger han.
Bordtennis • Publicerad 17 september 2023
Svenskt segerjubel i Malmö. Förbundskapten Jörgen Persson tvåa från vänster.
Svenskt segerjubel i Malmö. Förbundskapten Jörgen Persson tvåa från vänster.Foto: Johan Nilsson/TT

Truls Möregårdh vann en tuff femsetare mot tyske ikonen Timo Boll. Samtidigt som han vrålade ut sin glädje stod det klart att Sverige där och då också tagit sig till OS i Paris.

– När det har gått så lång tid mellan mästerskapstitlarna betyder det jättemycket. I senaste EM-tävlingen så åkte vi ut mot Ryssland i semi vilket var en stor besvikelse. Nu var det skönt att få visa alla hur bra vi är, och det tror jag att killarna i laget kände också, säger Jörgen Persson innan han lyfter fram de små marginalerna.

Annons

– Det var nära fiasko också. Hade vi åkt ut i kvartsfinalen mot Ungern så hade det varit fiasko, och vi fick rädda matchbollar för att gå vidare där.

Klassiskt ögonblick

Slutscenerna i Malmö är redan klassiska. Guldet var Sveriges första sedan 2002, och en tid då Jörgen Persson själv var aktiv. Faktum är att han skulle varit med i truppen men fick lämna återbud på grund av skada.

2011 var han sedan med i det svenska lag som fick stryk mot just Tyskland. Ett Tyskland som hade Timo Boll i laget.

– Då är det roligare att sitta vid sidan om och se Truls vinna, skrattar Persson.

– Vi har fått stryk många gånger av tyskarna, så det var extra skönt att slå dem.

Firar med bubbel

Det satt på sin plats att Sveriges stora stjärna fick besegra Tysklands dito inför de 2 500 åskådare på läktarna. Men för den med insikt kanske inte så överraskande?

– Truls spelar snabbt på förstabollarna och Timo gillar inte det. Sedan varierar Truls spelet väldigt mycket också vilket gör att Timo inte hittar rytmen.

TT: Vad betyder det här för intresset kring pingisen?

– Det betyder mycket, och det är speciellt med hemmaplan, vilket vi sett den här veckan också. Det här ger en boost för pingisen. En fixstjärna som Truls gör också mycket, som exempelvis att vi syns mer i medierna.

TT: Hur firar ni nu?

– Vi har inte hunnit fundera på det. Jag har haft en flaska prosecco som jag gömde i vårt lagrum. Nu får vi ta fram den.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons