Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Efter branden: Vasaloppet räddas med 40-talsteknik

Vasaloppsveckan är räddad – trots att allt material brunnit upp.
Men det blir en annan inramning, som uppvärmning av blåbärssoppa likt man gjorde på 1940-talet.
Skidor • Publicerad 8 november 2022
Vasaloppsstarten i mars i år. Arkivbild.
Vasaloppsstarten i mars i år. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT
Vasaloppets vd Johan Eriksson. Arkivbild.
Vasaloppets vd Johan Eriksson. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Det var i torsdags kväll som Vasaloppets centrallager brann upp. Nästan allt material, som under årtionden byggts upp för att genomföra Vasaloppets vintervecka, är borta.

Efter några omskakande och jobbiga dygn meddelar Johan Eriksson nu att vinterns skidklassiker blir av.

Annons

– Vi kommer att fixa detta, men resan dit kommer att vara annorlunda och det kommer krävas hårt arbete.

Johan Eriksson fortsätter:

– Vi kan lova skidspår, blåbärssoppa och en fin upplevelse längs skidspåret. Men allt omkring kommer att bli annorlunda. Vi står nu med två tomma fickor, utan något material.

Han berättar att det bland annat saknas staket, skotrar och tusentals skyltar som suttit vid spåren. Den klassiska målportalen från 1923 är borta. Men allra tyngst är alla speciallösningar som är förstörda där ett exempel är de stora rostfria tankarna.

Som på 1940-talet

Tidigare mångårige generalsekreteraren Rolf Hammar berättar om hur Vasaloppet i årtionden åkte runt i landet och köpte in stora rostfria tankar av mejerier som skulle läggas ned. Dessa tankar som använts till vätska för åkarna är nu borta.

– Det går inte att ringa en leverantör och be om en blåbärskokare för 16 000 deltagare. Det finns ingen som är så galen att man tillverkar det. Därför får vi räkna med "handmade". Vi kan få gå långt tillbaka i tiden och leta upp gamla pannmurar igen och elda blåbärssoppan med ved, säger Johan Eriksson och liknar det vid hur det kunde gå till på 1940-talet.

Skakat Mora

Rolf Hammar säger det som många Morabor tänker just nu:

– Det är så jävla sorgligt, att man har svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han.

Han fortsätter:

– Mycket har byggts upp under årtionden. Men det är himla tur att nuvarande Vasaloppsledningen har en så positiv inställning att fixa detta.

Annons

Johan Eriksson berättar om alla pensionärer som i helgen tog sig ut till brandplatsen.

– Det var äldre farbröder och tanter som nästan inte kunde kliva ur bilarna och fått skjuts från hemmet eller sina bostäder med alla sina hjälpinsatser. Där stod de med sina rullatorer och bevittnade det de själva byggt upp under årtionden. De erbjöd att hjälpa till med sina erfarenheter. Det var enorma scener som värmde i hjärtat, säger Johan Eriksson.

Gråter nästan

Han berättar också om skidloppsarrangörer runt om som i världen som i helgen erbjudit att hjälpa till. Erbjudande om stöd har även kommit från exempelvis Svenska Skidspelen, Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet.

– Det har varit ett enormt fint stöd utifrån. Det är nästan så jag börja gråta när jag pratar om detta. Det är jättefina gester, som vi nu tar till oss.

TT: Vad kan vanliga människor göra för att hjälpa Vasaloppet?

– Anmäl er till något av våra lopp, svarar Johan Eriksson och berättar att i dag har 32 000 anmält sig till Vasaloppets vintervecka. Målet är över 50 000 deltagare.

TT: 2020 bidrog snöbristen till en extra kostnad på drygt tio miljoner. Åren 2021–2022 präglades loppen av pandemin. Hur klarar ni alla motgångar ekonomiskt?

– När det gäller branden har vi träffat vår skadereglerare. Vi hoppas att det ska fungera att få hjälp och stöd ekonomiskt. Just ekonomiskt är det inte riktigt greppbart hur det kommer att slå, säger Johan Eriksson.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktigt anmälningsrekord i faktarutan. Rätt ska vara 2018 och 17 041 deltagare.

Fakta: Loppen under Vasaloppets vintervecka 2023:

24 februari: Vasaloppet 10

25 februari: Tjejvasan

26 februari. Öppet spår 90 km, Ungdomsvasan

27 februari: Öppet spår 90 km

28 februari: Vasaloppet 45

3 mars: Stafettvasan, Nattvasan 90, Nattvasan 45.

4 mars: Vasaloppet 10

5 mars: Vasaloppet 90 km.

Fakta: Loppen under Vasaloppets vintervecka 2023:

+ Vad?

Vasaloppet är världens äldsta och största långlopp på skidor.

+ Var?

Loppet är nio mil mellan Sälen och Mora.

+ När?

Med några få undantag, som exempelvis 2015 då VM i Falun gick den söndagen, körs alltid Vasaloppet första söndagen i mars.

+ Anmälningsrekord

2018 var det 17 041 deltagare anmälda till Vasaloppet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons