Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Duplantis slog världsrekord: "Kaos i min hjärna"

Han har försökt och försökt.
Till slut kom det – ännu ett världsrekord för Armand Duplantis. Han slog till med 6,23 i Diamond League-finalen i amerikanska Eugene.
– Det är kaos i hjärnan just nu, utbrister en tagen Duplantis till SVT.
Friidrott • Publicerad 17 september 2023
Armand Duplantis satte världsrekord i Diamond League-finalen i Eugene med 6,23. Arkivbild.
Armand Duplantis satte världsrekord i Diamond League-finalen i Eugene med 6,23. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Den svenske stjärnan har jagat en putsning av sitt världsrekord under hela utomhussäsongen – och i den sista stora tävlingen slog han till.

Duplantis slog till på första försöket och strök ribban som dock låg kvar.

Annons

Svensken har försök på 6,23 hela 15 gånger under den här säsongen, till slut lyckades det.

– Jag gick in i tävlingen med bra självförtroende. Jag kände att jag hade en bra tävling till i kroppen, säger han till SVT.

Duplantis tog VM-guld på samma arena i Eugene, Oregon, förra året och satte världsrekord även den gången.

Tackade familjen

Nu fanns också större delen av familjen på plats och Duplantis var rörd över att han fick sätta världsrekord framför ögonen på dem.

– Det är svårt att förklara, det är en jättebra känsla. Nästan hela min familj är här, mina två bröder och mamma och pappa. Det är en stor anledning till att jag är här och hoppar så bra i dag. Nu kan vi fira tillsammans i kväll, säger han.

Armand Duplantis säkrade segern i Eugene när han klarade 6,02 och ende kvarvarande konkurrenten John Ernest Obiena, Filippinerna, rev ut sig på samma höjd.

Sam Kendricks, USA, tog tredjeplatsen på 5,72.

"Tvungen att pusha"

Duplantis gjorde bara fyra hopp i tävlingen – varav det sista gav ett nytt, fantastiskt världsrekord.

Om hoppet säger han:

– Jag var tvungen att pusha lite i slutet av ansatsen, men jag hade inte min styvaste stav så jag visste att det skulle vara nära till ribban.

Det var Duplantis sjunde världsrekord hittills i karriären. Han slog till första gången i polska Torun den 8 februari 2020 med 6,17, därefter har han putsat rekordet med en centimeter i taget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons