Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mondo offrar snapsen för VM-guld och världsrekord

2022 blir ett hektiskt år för OS-guldmedaljören Armand "Mondo" Duplantis.
I jakten på nytt världsrekord och det första VM-guldet tvingas han nobba familjens jultraditioner.
Friidrott • Publicerad 14 december 2021
Armand Duplantis. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson förevigar stunden med Maja Åskag (till vänster), Andreas Almgren (till höger) och Armand Duplantis (via länk).Foto: Jessica Gow/TT

Mästerskapen det handlar om är inomhus-VM i Belgrad i mars, VM i Eugene i juli och EM i München i augusti.

– Jag vill bli den bäste stavhopparen genom tiderna så för mig är det bara en motivation, att kunna ta fler medaljer på fler mästerskap. Det är vad jag är mest taggad på, säger Duplantis på en digital pressträff med Svenska friidrottsförbundet.

Annons

Stavhopparen har haft en effektiv träningshöst. Kroppen känns "frisk, snabb och stark", berättar han, och någon motivationsdipp efter OS-guldet i somras har det inte blivit.

– Jag har inget VM-guld, så VM är mitt mål nästa år. Jag tycker motivationen är bra, det finns mer att göra.

Nobbar julsnapsen

Duplantis inleder inomhussäsongen i Karlsruhe, Tyskland, 28 januari, för att sedan tävla i Berlin, Tyskland den 4 februari, Birmingham, Storbritannien den 19 februari och sedan på inomhus-VM i Belgrad i Serbien mot slutet av mars.

Däremellan ska han även tävla i Uppsala, på sin egen stavhoppsgala den 9 februari.

– Det känns jättekul, det är en ära. Det blir mer speciellt när det är en plats man tränat på... och att man får tävla där och möta de bästa stavhopparna i världen. Det har varit en dröm sedan jag var liten, säger han.

22-åringen stannar i Louisiana, USA, över julhelgen, men säger att han planerar att resa till Sverige direkt efter högtiderna. Men helt och hållet nobbar han inte den svenska julen.

– Vi brukar äta (svensk) julmat. Och min familj dricker snaps, men det blir inte så mycket snaps för mig i tyvärr och med att jag ska börja min säsong snart. Men de gillar den svenska jultraditionen.

Kan bli nytt världsrekord

Duplantis blev världsrekordinnehavare första gången med sitt 6,17-meters-hopp i Polen i februari 2020, ett rekord som han en vecka senare slog med ett 6,18-hopp under en inomhustävling i Skottland. I år lyckades han inte bräcka det, trots att han fick tre försök på 6,19 meter efter OS-guldet i Tokyo.

– Jag gjorde samma sak, men förväntade mig ett annorlunda resultat, säger han om försöken under 2021.

Han tror att ett nytt världsrekord är inom räckhåll under 2022.

Annons

– För att bli bättre måste jag försöka att göra något annorlunda.

– Jag ska testa lite småsaker, som ett högre grepp. Men det blir nog inte till inomhussäsongen, utan till utomhussäsongen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons