Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Duplantis glad över DL-pokal – nu väntar vila

Armand Duplantis vann herrarnas stavhopp vid Diamond League-finalen i Zürich på 6,06 meter efter tre misslyckade försök på världsrekordhöjden 6,19.
För andra året i rad avslutade "Mondo" den internationella friidrottssäsongen med en DL-seger och för första gången tog han hem pokalen.
Friidrott • Publicerad 9 september 2021
Armand Duplantis med Diamond League-pokalen.
Armand Duplantis med Diamond League-pokalen.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

– Det var en väldigt rolig kväll här i Zürich. Diamond League-pokalen var något jag verkligen ville ha och som jag saknade, i alla fall fram till i kväll. Jag är riktigt glad, det känns väldigt bra, säger 21-åringen på en digital presskonferens.

Den olympiske mästaren Duplantis vann den högkvalitativa tävlingen efter att ha tagit 5,98 meter i andra försöket och regerande världsmästaren och tvåan Sam Kendricks, USA, rivit ut sig på ett sparat hopp på 6,03 och därmed stannat på 5,93.

Annons

"Mondo", som innehar världsrekordet på 6,18 efter ett inomhushopp i Glasgow i februari i fjol, fortsatte däremot att tävla inför en extatisk publik i Schweiz största stad.

"Ville ge allt"

6,06 tog 21-åringen i första försöket och sedan kallade han upp ribban på 6,19. Duplantis misslyckades däremot i samtliga tre försök, varav det första var det bästa.

– Jag tyckte att jag hoppade bra. Jag ville ge allt i min sista tävling (för säsongen). Jag ville hoppa så högt som möjligt i dag och kände att jag var nära den där sista ribban, säger Armand Duplantis.

Sedan OS-guldet i Tokyo för drygt en månad sedan har han varit ute efter att slå både sitt eget världsrekord och sitt utomhusrekord på 6,15 meter från Diamond League-galan på Olympiastadion i Rom för knappt ett år sedan. Men rekordjakten får fortsätta in i 2022.

– Vi får bara göra det bättre nästa säsong.

Tänker inte på VM

Det är andra året i rad som "Mondo" vinner den avslutande Diamond League-tävlingen för säsongen. I fjol vann han i Doha den 25 september på den klart lägre segerhöjden 5,82.

Den tävlingen hade däremot inte finalstatus, till skillnad från den i Zürich då Duplantis tilldelades en pokal och en prischeck på 30 000 amerikanska dollar, motsvarande omkring 258 000 kronor.

Nu väntar vila för den svenskamerikanske stavhoppsstjärnan som ännu inte tänker så mycket på VM i Eugene i födelselandet USA i juli där han kan ta den globala utomhusmedaljen han ännu saknar, VM-guldet.

– Jag vet att det är VM. Men jag ska ta lugnt en tid, sedan tar jag schemat därifrån. Jag lever i stunden just nu och oroar mig inte så mycket över nästa år, säger Duplantis.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons