Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dubbelfall stoppade svensk dubbelseger

Sverige var på väg mot en dubbelseger i Nordenkampen i friidrott.
Då krokade de svenska 800-metersherrarna ihop, föll – och tappade totalsegern till Norge.
Friidrott • Publicerad 12 februari 2023
Khaddi Sagnia tog en planenlig seger i Nordenkampen i Karlstad, och var med och förde Sveriges damer till en överlägsen seger. Arkivbild.
Khaddi Sagnia tog en planenlig seger i Nordenkampen i Karlstad, och var med och förde Sveriges damer till en överlägsen seger. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De svenska damerna gav inte grannländerna en chans när Nordenkampen i friidrott avgjordes i Karlstad på söndagen. Sverige samlade ihop 163 poäng, nytt rekord för tävlingen, och var långt före Norge (108), Finland (107,5) och det dansk-isländska laget (94).

Toppnamn som Khaddi Sagnia och Tilde Johansson i längd (etta och tvåa på 6,66 respektive 6,40) och Maja Åskag i tresteg (som vann på nytt personbästa 13,82) lade grunden till den överlägsna segern.

Har mer i sig

Annons

"Jag hade väntat på det här länge, Det var bra stämning och en bra känsla. Det bara flöt på. Det kändes inte som en fullträff så jag tror att jag har mer", säger Åskag till Svenska friidrottsförbundets hemsida.

Det såg länge ut att bli svensk totalseger även på herrsidan. Bland insatserna som stod ut syntes Erik Erlandsson, som satte nytt svenskt juniorrekord på 200 meter (20,99) och Emil Danielsson, som blev tvåa på 1 500 meter på 3.41,97 – nära det egna personbästa – trots att han drabbats av matförgiftning dagen före tävling.

"Föll som käglor"

Men efter ett olyckligt avslutande 800-meterslopp, där både Felix Francois och Alexander Lundskog var inblandade i ett fall med dansken Kristian Uldbjerg Hansen, fick Sveriges herrar nöja sig med en slutlig tredjeplats. Francois föll så illa att han fick bäras ut på bår, medan Lundskog tog sig i mål som sjätte och sista man.

– Dansken ville in där det inte riktigt fanns en lucka, upplevde jag. Det kändes som att han var på väg in i Felix, han kanske trampade på Felix, och så plötsligt föll folk som käglor. Jag hoppas inte att det är så illa med Felix, men det såg inte bra ut, säger Alexander Lundskog till SVT.

Norge vann därför på 130,5 poäng före Finland (126), Sverige (125) och Danmark/Island (94,5).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons