Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drottningen hoppas på ny fotbollstitel

Drottning Elizabeth hoppas få uppleva ett nytt fotbollsguld för det engelska landslaget.
"Jag skickar mina lyckönskningar med hopp om att historien inte bara kommer att minnas era framgångar utan även den laganda, hängivenhet och stolthet ni har visat", skriver drottningen till laget inför söndagens EM-final mot Italien.
Fotboll • Publicerad 11 juli 2021
Storbritanniens drottning Elizabeth II överlämnar VM-pokalen till Englands lagkapten Bobby Moore 1966. Nu hoppas drottningen på en ny engelsk titel.
Storbritanniens drottning Elizabeth II överlämnar VM-pokalen till Englands lagkapten Bobby Moore 1966. Nu hoppas drottningen på en ny engelsk titel.Foto: AP/TT

England har inte vunnit en stor internationell fotbollstitel på 55 år. Men nu har Gareth Southgates lag chansen, och Storbritanniens drottning Elizabeth hoppas på en repris från 1966.

"För 55 år sedan hade jag lyckan att få överlämna VM-pokalen till Bobby Moore och såg då hur mycket det betydde för spelarna, tränarna och hela staben att nå och vinna finalen i en stor internationell fotbollsturnering", skriver drottningen.

Annons

Hon fick 1996 räcka över EM-pokalen till det tyska lag som då vann finalen på Wembley över Tjeckien, men den nu 95-åriga regenten kommer inte finnas på läktarna i kväll. I stället blir det prins William som representerar från det brittiska kungahuset på Wembley när England nu för första gången sedan just VM-guldet spelar en stor final.

Johnson hyllar också

Prinsen blir inte ensam dignitär på läktarna. Enligt italienska medier kommer landets president Sergio Mattarella att finnas på plats, precis som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – som även han har hyllat England inför finalen.

– Ni har lyft hela landets anda och vi vet att ni kan lyfta den där pokalen också. Vi inte bara hoppas och ber, vi tror på dig, Gareth, och din fantastiska trupp, sade Johnson på lördagen enligt BBC.

Johnsons lyckönskningar möts dock inte enbart med entusiasm. Många är de medier som påpekar att Johnson och hans regering inte alltid stått på spelarnas planhalva.

Spelarna skänker EM-bonusen

Inför EM vägrade premiärministern fördöma de engelsmän som buade åt landslaget när de knäböjt inför matcherna för att visa sitt stöd för antirasist-kampanjen Black lives matter.

Hans inrikesminister Priti Patel, som då kallade spelarnas agerande "symbolpolitik", har också bytt fot och poserar nu på Twitter iförd en engelsk landslagströja.

Regeringen har varit i luven på fotbollsspelarna förut. I fjol fick dåvarande hälsoministern Matt Hancock kritik när han föreslog att de välbetalda fotbollsproffsen under pandemin skulle sänka sina löner, för att rädda sina klubbar.

Så blev det inte, men inför EM meddelade spelarna att de skulle donera alla segerpremier till välgörenhetsorganisationer som samarbetar med den brittiska sjukvårdsmyndigheten NHS.

Om laget vinner finalen kan det handla om 9,6 miljoner pund, motsvarande runt 115 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons