Drömminuter när Hammarby körde över Kif Örebro

Nykomlingen Hammarby har presenterat sig i fotbollens högstaserie.
Efter två raka förluster blev det en övertygande seger, 5–0 hemma mot Kif Örebro, efter några riktiga drömminuter och ett klassmål av Madelen Janogy.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2021
Hanna Folkesson, i mitten, spräckte nollan mot Kif Örebro när Hammarby tog säsongens första seger.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det allsvenska äventyret började tufft för Hammarbys damer. Men efter inledande förluster mot guldkandidaterna Häcken (0–1) och Rosengård (1–3) fick de på arbetarrörelsens dag jobbet gjort och mer därtill.

Hammarby vann till slut med 5–0 och det var en synnerligen rättvis seger trots att ledningsmålet dröjde. I första halvlek kunde Emilia Larsson vid flera tillfällen ha hittat nätet, men om inte Kif Örebros målvakt Tove Enblom stod i vägen (som när Larsson frispelades efter en finurlig frisparksvariant) gjorde målställningen det (som när hon rammade stolpen med ett långskott).

Avgjorde på sex minuter

1–0 skulle komma i sinom tid. Och då var det verkligen proppen ur för Hammarby. På sex minuter i den andra halvleken gick matchen från oviss till avgjord.

+ I den 55:e minuten slog Örebros Frida Abrahamsson en galen passning i gapet på Hammarbys Hanna Folkesson, som spelade ut bollen till Madelen Janogy. Landslagsforwarden vände upp och slog ett inlägg mot mål där Folkesson stormade fram och petade in bollen.

+ I minut 58 agerade Janogy på nytt framspelare. Hon dribblade sig in i straffområdet och spelade snett inåt bakåt. Den här gången hittade Emilia Larsson till slut rätt, då skottet styrdes på någon i röran framför mål och ställde målvakten Enblom.

+ 3–0 kom ytterligare tre minuter senare, när Emma Jansson drämde till från distans och borrade in bollen intill den högra stolpen.

Elegant 4–0-mål

Sedan var det inga gröngölingsnerver kvar hos den allsvenska nykomlingen som pulvriserade Örebro (21–4 i skott mot mål säger en del om matchbilden). I den 77:e minuten bjöd Janogy på matchens delikatess när hon tjusigt klackade in ett inlägg till 4–0.

Och några minuter kvar av matchen fastställde Elsa Karlsson slutsiffrorna till 5–0 på hörna.