Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Detta är ett stort steg i rätt riktning"

Victoria Sandell är tillbaka i fotbollslandslaget – som tränare.
Fotboll • Publicerad 10 maj 2021
Caroline Seger är nöjd med att Victoria Sandell tar klivet in i landslagsledningen. Arkivbild.
Caroline Seger är nöjd med att Victoria Sandell tar klivet in i landslagsledningen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Victoria Sandell, här som tränare i Tyresö. Arkivbild.
Victoria Sandell, här som tränare i Tyresö. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I förra veckan kom beskedet att förra landslagsstjärnan Victoria Sandell (tidigare Svensson) kommer att ingå i Sveriges tränarstab när VM-kvalet startar i höst.

43-åringen blir assisterande tränare med inriktning på individuell träning.

Annons

Landslagskapten Caroline Seger hyllar rekryteringen.

"Kan ge tips"

– Vi spelade ihop från 2005 till 2009. Det är väldigt kul att hon ska vara med. Hon har även varit tränare själv och utvecklats mycket i sitt ledarskap. Individuellt sett så passar det nog alldeles utmärkt. När Peter (Gerhardsson, förbundskapten) ser till helheten så kommer hon kunna titta mer på detaljerna och jobba individuellt med spelare för att ge tips eller råd, säger Seger.

Sandell gjorde 68 mål på 166 landskamper och är en av Sveriges bästa spelare genom tiderna.

Caroline Seger tycker att det finns ett viktigt signalvärde i att tidigare stjärnor förlänger sina karriärer inom fotbollen och att landslagsstaben på det här viset också blir mer jämställd.

– Det har varit problematiskt att behålla kvinnor efter deras spelarkarriärer. Därför blir det viktigt att behålla en sådan som “Vickan”. Det är viktigt att hon får tillföra något till svensk damfotboll. Det är skitbra.

"Rätt riktning"

– Ofta bygger man sitt liv runt fotbollen, men eftersom det inte finns tillräckligt med pengar i damfotbollen så har man kanske en annan karriär vid sidan om. Då blir det lätt att välja ett annat arbete i stället. Det är synd för det finns så otroligt mycket kunskap som borde utnyttjas. Så detta är ett stort steg i rätt riktning, det är det varje gång det kommer in kvinnliga ledare och förebilder, säger Seger.

Victoria Sandell har efter sin aktiva karriär har haft flera ledaruppdrag. Hon har varit sportchef för Djurgården, förbundskapten för F16-landslaget och senast (2018–2020) var hon huvudtränare i tidigare damallsvenska Tyresö FF, numera i division ett.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons