Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Det ska bli så sjukt kul att ta revansch"

Nordiskt derby och viktiga poäng på spel.
Sveriges sista gruppspelsmatch i handbolls-EM bjuder på det mesta.
Handboll • Publicerad 7 november 2022
Sveriges handbollsmålvakt Jessica Ryde.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Sverige är klart för EM:s mellanrunda efter 33–22-krossen mot hemmanationen Slovenien. På tisdagen väntar den sista gruppspelsmatchen, ett nordiskt derby mot Danmark, i Celje.

Seger där betyder att Sverige får med sig maximala fyra poäng till mellanrundan och har ett utmärkt läge att nå medaljmatcherna.

Annons

Men om Danmark vinner får Sverige bara med sig två poäng in i mellanrundan, medan Danmark kan få med sig fyra (om Serbien besegrar Slovenien).

Det skulle i praktiken betyda att Sverige behöver vinna alla matcher i mellanrundan för att ta sig till semifinal, inklusive den mot favoriten Norge.

– Så den matchen avgör alla förutsättningar inför mellanrundan, säger Linn Blohm.

Danmark har inlett med en överraskande förlust mot Slovenien (26–28) och en kross mot Serbien (34–21).

"Extra tändvätska"

Trots att det är länge sedan lagen möttes, senast var i EM 2020 där danskorna vann med 24–22, har förbundskapten Tomas Axnér koll på motståndet.

– Vi har många spelare som spelar i den danska ligan (alla utom två spelar eller har spelat i den danska ligan). Jag känner att vi har bra koll och framför allt har spelarna bra koll på sina motståndare. Det finns lite extra tändvätska att plocka fram i de här matcherna, det blir lite derby med många kompisar som ska mötas, säger Axnér.

Melissa Petrén, till vardags i danska Viborg, håller med om att det är en speciell känsla att möta grannarna i söder.

– Norge har vi mött så många gånger de senaste åren. Men senaste gången vi mötte Danmark var ju mästerskapet där, det var länge sedan så det ska bli spännande. Men jag håller med, det är lite mer derbykänsla, det är många här som vill slå dem, säger hon.

"Skulle vara skönt"

Statistiken är tyvärr rätt dyster när det kommer till Sveriges derby-meriter. På de 125 matcher som lagen hunnit mötas har Danmark vunnit 92 och Sverige 27.

Målvakten Jessica Ryde hoppas att Danmark har hållit fast vid bilden av Sverige som de skaffade sig för två år sedan.

Annons

– Då var vi fortfarande rätt så gröna, det var första mästerskapet med Axnér. Jag hoppas att de fortfarande tror att det är det landslaget de möter, men jag vet att vi har kommit långt sedan dess. Det ska bli så sjukt kul att ta revansch, säger Ryde.

Fakta: Ställningen i Sveriges grupp

1) Sverige: 4 poäng, +17 i målskillnad.

2) Danmark: 2 poäng, +11i målskillnad.

3) Slovenien: 2 poäng, -9 i målskillnad.

4) Serbien: 0 poäng, -19 i målskillnad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons