Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debuten avklarad för Nilsson: "Är ett rus"

Stina Nilssons debut som skidskytt är avklarad. Den förra längdstjärnan gick i mål i sprinten i Idre som elva efter två bom i liggande och ett i stående.
Skidskytte • Publicerad 14 november 2020
Stina Nilsson löste problemet i det stående skyttet och slutade elva i sin premiär som skidskytt.
Stina Nilsson löste problemet i det stående skyttet och slutade elva i sin premiär som skidskytt.Foto: Nisse Schmidt/TT

Skidskyttestjärnan Hanna Öberg vann efter felfritt skytte och stark åkning. Men det var Stina Nilssons debut som allt under Sverigepremiären kretsade kring.

– Jag är väldigt nöjd, hade velat skjuta 0-0, men det har jag aldrig gjort tidigare – inte ens i en träningstävling. Så jag ger mig en trea i betyg, kanske 3,5, av fem, säger Nilsson, och förklarar känslan efter målgången.

Annons

– Det är som ett rus, jag är så glad att jag vågade göra det här i våras och att premiären är gjord. Nu kan jag utvärdera det här och får fortsätta att göra det här i många år.

Stina Nilsson slog bland annat två av landslagskollegorna i debuten. Både Linn Persson och Anna Magnusson slutade bakom Nilsson i resultatlistan.

Utmaningar på vallen

Och Nilsson fick också testa på flera av de moment som kan utmana vilken skidskytt som helst under en tävling. I liggande fick hon "ta om" – hålla andan på nytt och sikta igen inför det sista skottet som därmed tog lång tid – men satt. I stående gjorde hon en slarvig omladdning, tappade ett skott och fick använda ett extraskott – som hon också satte.

– Det är imponerande, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

Själv säger hon:

– Jag är så nöjd att jag lyckades lösa det, att jag gjorde det så automatiserat. Det jag har tränat på funkade även på vallen.

– Det här är något helt nytt och det är något jag fallit för med skidskytte, det är så många moment.

Aldrig har väl en Sverigepremiär i skidskytte varit mer bevakad än den här helgen i Idre. Webb-tv-teamen stod på rad och alla ville såklart prata med huvudpersonen Nilsson.

TT: Hur har du upplevt allt det här intresset kring dig?

– Jag har inte känt av det så mycket och jag är bara glad, om jag kan ta intresset till mig, flytta över det till svenskt skidskytte och bygga sporten är det fine för mig. Jag vill verkligen att folk ska få upp ögonen för skidskytte.

"Ett bra kvitto"

Annons

Storstjärnan Hanna Öberg vann efter felfritt skytte och ett snabbt slutvarv där hon knäckte tvåan Johanna Skottheim som också hon var felfri på vallen. Tjeckiskan Markéta Davidová kom trea.

– Jag försökte ha kvar lite krafter till slutet. Min tendens mot Johanna är att hon brukar öppna hårt och jag brukar åka mer jämnt över varven, säger Öberg som är Sveriges största hopp i världscuppremiären om två veckor.

– Det var absolut ett bra kvitto. Vi har två veckor kvar att finslipa detaljer, men det känns verkligen som att jag ligger i bra fas.

Fakta: Stina Nilssons skidskyttekarriär

Efter nio säsonger i världscupen på skidor, med bland annat ett OS-guld, två VM-guld och 23 individuella världscupsegrar, meddelade Stina Nilsson i mars överraskande att hon byter sport till skidskytte.

Hon fick direkt en utvecklingsplats i A-landslaget.

I augusti föll hon under rullskidträning och fick en fraktur i vänstra armbågen, vilket gjorde att hon inte fick använda stavar under sex veckor och skyttet fick anpassas under en tid. På grund av skadan missade hon SM i rullskidskytte.

Hon är inte aktuell för världscuppremiären i Finland i slutet av november utan kommer inledningsvis att tävla på lägre nivå.

I Sverigepremiären slutade hon elva i sin debut som skidskytt efter två bom i liggande och en i stående.

Det finns många exempel på skidåkare som blivit framgångsrika skidskyttar – som Magdalena Forsberg, Björn Ferry och Anna Carin Zidek.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons