Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Datum satt för rättegången mot fotbollstopparna

Förre Uefa-chefen Michel Platini och Fifa-presidenten Sepp Blatter ska upp i rätten mellan den 8 och 22 juni.
Duon står åtalade för bedrägeri och riskerar att dömas till fängelse i upp till fem år.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Sepp Blatter och Michel Platini hälsar efter Blatter blivit omvald som Fifa-president. I juni ska de upp i rättegång för bedrägeri. Arkivbild.
Sepp Blatter och Michel Platini hälsar efter Blatter blivit omvald som Fifa-president. I juni ska de upp i rättegång för bedrägeri. Arkivbild.Foto: Patrick B. Kraemer/AP/TT

Det har gått över sex och ett halvt år sedan en misstänkt korruptionshärva nystades upp inom toppfotbollen. Huvudmisstänkta är Sepp Blatter, tidigare ordförande för Fifa och Michel Platini, före detta Uefa-ordförande och trefaldig Guldbollen-vinnare.

I juni ska de upp i rättegången där den schweiziska åklagarmyndigheten åtalat dem för bedrägeri och andra förseelser.

Annons

Rättegången ska hållas framför en panel av tre domare under elva dagar mellan den 8 och 22 juni i schweiziska Bellinzona.

Stängdes av från världsfotbollen

Åtalet rör en betalning på drygt 19 miljoner kronor från Internationella fotbollsförbundet Fifa, godkänd av Blatter, till Platini år 2011. I januari samma år skrev Platini en begäran till Fifa om att få extra betalt för sitt arbete som rådgivare till Blatter mellan åren 1998–2002.

Anklagelserna innebar att Blatter tvingades bort från uppdraget som Fifa-ordförande och att Platinis kampanj för att efterträda honom tog slut – och att han blev av med sin post i Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

2015 stängde världsfotbollens styrande organ av Blatter i åtta år, vilket senare reducerades till sex år. Platini stängdes av från alla fotbollsrelaterade aktiviteter i fyra års tid.

Muntlig överenskommelse

Blatter har åtalats för bedrägeri, vanskötsel, förskingring av Fifas pengar och dokumentförfalskning.

Platini åtalas å sin sida för bedrägeri, förskingring, förfalskning och som medhjälpare till Blatters påstådda vanskötsel.

Bedrägeri- och förfalskningsanklagelser kan straffas med fängelse i upp till fem år.

Sepp Blatter, som fyllde 86 år förra månaden, och Michel Platini, som fyller 67 år under rättegången, har länge bedyrat sin oskuld.

De hänvisar till en muntlig överenskommelse de ingick för 20 år sedan om att pengarna skulle betalas tids nog.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons