Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dataläcka skakar bordtennisen – Sverige: "Olustigt"

Pass- och vaccinationsuppgifter har varit tillgängliga offentligt.
Nu pudlar Internationella bordtennisförbundet för dataläckan – samtidigt som de får kritik.
Bordtennis • Publicerad 13 december 2022
En dataläcka skakar bordtennisvärlden, det är ännu oklart om Sverige drabbats eller inte. På bilden: Truls Möregårdh.
En dataläcka skakar bordtennisvärlden, det är ännu oklart om Sverige drabbats eller inte. På bilden: Truls Möregårdh.Foto: Per Hällström/TT

Bland de läckta uppgifterna, som rör hundratals professionella spelare, finns bland annat detaljer kring de kinesiska stjärnorna Fan Zhendong och Ma Long, etta respektive trea på världsrankningen, skriver sajten Inside the Games.

Svenska bordtennisförbundet har blivit informerade om dataläckan.

Annons

– Det är aldrig positivt när det blir den här typen av saker, men jag har lite svårt att uttala mig om omfattningen, jag vet inte om det är några svenska spelare som drabbats, säger förbundschefen Buza till TT.

"Är aldrig bra"

TT: Vad kan det få för konsekvenser?

– Det är klart att det aldrig är bra att den här typen av saker uppstår, men antagligen är det något man tyvärr får leva med i det här samhället. Du kan ju för fan inte göra flaska utan att skriva in din födelsedata, du tar dig från a till b i dag med en telefon princip. Du visar ditt vaccinationsbevis, din biljett, allt är digitalt i dag.

Buza avvaktar mer information i ärendet och har svarat Internationella bordtennisförbundet (ITTF) att Sverige tacksamt tar emot svar på vad det kan innebära och om de har några spelare som är påverkade.

I mejlet som Svenska bordtennisförbundet fått skriver ITTF att de tar väldigt allvarligt på dataläckan i en av deras servrar samt att de undersöker hur det kan ha uppstått och att de kommer se över rutinerna för framtiden. Läckan ska ha upptäckts i samband med visumansökningar.

"Olustigt"

– En dataläcka är väl aldrig trevlig. Att jag går in och snor ditt pass för att jag vill kunna kontakta dig för att vi ska äta semlor ihop – det är inte vad det handlar om. Det är klart att det finns andra motiv bakom, framför allt är det väl olustigt i och med att det kanske handlar om världsspelare, avslutar Buza.

Truls Möregårdh är högst rankad svensk på herrsidan (5:a), medan Linda Bergström är högst rankad svensk på damsidan (53:a).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons