Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Därför vägrar NBA-stjärnan att vaccinera sig

Han får varken träna eller spela och är beredd att avstå halva årslönen, 150 miljoner kronor, för att förbli ovaccinerad.
Nu förklarar NBA-stjärnan Kyrie Irving sitt beslut.
Basket • Publicerad 14 oktober 2021
Brooklyn Nets Kyrie Irving berättar om skälet till att han inte coronavaccinerar sig.
Brooklyn Nets Kyrie Irving berättar om skälet till att han inte coronavaccinerar sig.Foto: Elise Amendola/AP/TT

Brooklyn stoppar superstjärnan från alla matcher tills han har vaccinerat sig.

Skälet är att han enligt New Yorks vaccinationsregler varken får träna eller spela matcher hemma i New York så länge han är ovaccinerad. Liknande regler finns också i San Francisco och ska även införas i Los Angeles.

Annons

I en livesändning på Instagram, som ESPN tagit del av, säger nu Irving:

– Det handlar inte om att vara vaccinationsmotståndare eller på den ena eller andra sidan. Det handlar om att göra det som känns bäst för mig.

– Om jag ska demoniseras för att ha fler frågor och tar tid på mig för att ta ett beslut om mitt liv, så är det så. Jag känner till konsekvenserna, och jag vet att jag måste vaccinera mig för få vara med laget. Jag har valt att vara ovaccinerad och jag vill be er att respektera det valet.

"Har mer kvar att ge"

Brooklyn stoppar Irving helt från spel, eftersom han ju inte ens får träna med laget, men de ger honom bara löneavdrag för hemmamatcherna som han enligt New Yorks regler inte hade fått spela, samt grundseriematcherna mot det andra New York-laget, Knicks. Det skulle, enligt ESPN:s uträkningar, innebära att Irving förlorar halva årslönen, det vill säga motsvarande 150 miljoner kronor.

– Det handlar inte om pengar utan om vad jag tror är bäst för mig. Tror du att jag vill förlora pengar? Tror du att jag vill ge upp drömmen om en mästerskapstitel eller ge upp mitt jobb? säger Irving.

29-åringen säger att han inte tänker ge upp sin karriär. Och enligt ESPN får Irving, enligt överenskommelsen med Brooklyn, skriva ett förlängningsavtal på fyra år på motsvarande 1,63 miljarder kronor.

– Jag har mer kvar att ge, säger Irving.

Irving är inte den ende basketstjärnan som inte vill vaccinera sig inför NBA-starten på söndag – Washington Wizards Bradley Beal, Orlando Magics Jonathan Isaac och Golden State Warriors Andrew Wiggins är några andra. Wiggins har dock fallit till föga och har tagit en spruta, eftersom han annars inte kunde träna och spela hemmamatcherna i Oakland i San Francisco på grund av vaccinationsbestämmelserna.

– Det var mitt enda alternativ om jag ville spela i NBA, sade han i förra veckan.

99,5 procent i NHL

Enligt amerikanska medier har 95 procent av NBA-spelarna vaccinerat sig mot covid-19. I den nordamerikanska ishockeyligan NHL är det nu endast fyra spelare, av 700, som inte vaccinerat sig.

– Vaccinationsgsgraden är otrolig. Fyra spelare, inte fyra procent, är ovaccinerade. Alla funktionärer och alla ledare kring spelarna är vaccinerade, sade NHL-kommissionären Gary Bettman i samband med säsongspremiären i Tampa i tisdags.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons