Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Danska kungahuset nobbar fotbolls-VM

Så länge en ny regering inte har bildats kommer Danmark inte att vara officiellt representerat under fotbolls-VM. Inte heller kungahuset kommer att åka till Qatar.
Fotboll • Publicerad 14 november 2022
Det danska landslaget får klara sig utan kronprins Frederik och kronprinsessan Mary på läktaren i Qatar.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/TT

Utöver ett eventuellt danskt ministerdeltagandet under VM i Qatar har intresset kretsat kring om kronprins Frederik kommer att närvara under Danmarks matcher.

I helgen meddelade den danska övergångsregeringen att landet inte kommer att vara officiellt representerat under mästerskapet.

Annons

Något som även gäller kungahuset. Det bekräftar Lene Balleby, kungahusets kommunikationschef.

"Kungahuset måste följa"

– Kungahuset måste följa regeringens linje, för annars börjar kungahuset föra sin egen utrikespolitik. Om kronprinsen åker skulle det ställa till mycket bekymmer, för då skulle kungahuset bli politiskt, säger Lars Hovbakke Sørensen, historiker och kungahusexpert.

Han påpekar dock att eftersom Danmark i nuläget har en övergångsregering, som bara ska ägna sig åt de mest nödvändiga uppgifterna för att få landet att fungera, löser ett problem för de danska partierna.

– Regeringen har haft anledning att säga att vi inte är inblandade alls. Det är bekvämt för både ministrar och kungahuset, säger Hovbakke Sørensen.

På så sätt undviker ministrar och kungafamiljen att få kritik för att stödja Qatar.

"Kan väcka diskussion"

Danmarks tre gruppspelsmatcher kommer dock att visas på storbildsskärmar i bland annat Köpenhamn, Århus och Ålborg.

Där kommer kronprins Frederik eller andra medlemmar av kungafamiljen att kunna se matcherna enligt Hovbakke Sørensen. Men även det kan bli problematiskt.

– Det säkraste för kungahuset blir att hålla sig borta helt – även från storbildsskärmar.

– Det är inte alls lika kontroversiellt som att åka till Qatar, men nu när regeringen har bestämt sig för att inte vara representerad kan det väcka diskussion om kronprinsen ser matcherna på storbildsskärm.

Fakta: Fotbolls-VM i Qatar

Sedan fotbollens världsorganisation Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret, har allt annat än fotboll stått i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande.

I takt med att mästerskapet närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet har stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Haaland och svenska damlandslagets Magdalena Eriksson protesterat mot VM-arrangören och en bojkott av VM har diskuterats på flera håll.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbat, bland annat med byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

Qatar har bland annat byggt sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons