Danmark nollat hemma – första förlusten

Efter två raka bortasegrar i Nations League åkte Danmark på stryk hemma i Parken.
Kroatien vann mötet mellan de två VM-klara nationerna med 1–0 efter mål av Mario Pasalic.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2022
Danmark och Christian Eriksen, här i en duell med Marcelo Brozovic, till höger, föll hemma mot Kroatien i Nations League.Foto: Liselotte Sabroe

Danmark hade gjort sex ändringar sedan 2–1-segern borta mot Österrike senast. En av dem som fick förnyat förtroende var Christian Eriksen, nästan på dagen ett år (363 dagar) efter de hemska scenerna på Parken när han drabbades av hjärtstillestånd i EM-premiären mot Finland.

Eriksen gjorde comeback på Parken i en träningsmatch mot Serbien i slutet av mars i år då han blev målskytt i en 3–0-seger.

Danmark, som även 2–1-besegrat Frankrike, tog kommandot inför en fullsatt arena, men första halvlek innehöll mest halvchanser. Andreas Cornelius hade bästa läget när han sköt mot bortre hörnet, men kroatiske målvakten Dominik Livakovic sträckte ut och räddade.

Kroatien gjorde tre byten i paus och stjärnduon Luka Modric och Mateo Kovacic kom in. Då blev det betydligt bättre fart på gästerna och Modric tvingade Kasper Schmeichel till danske målvaktens första räddning i matchen i 63:e minuten.

Sex minuter senare tog gästerna ledningen. Efter en hörna slog Mario Pasalic in 1–0 från nära håll sedan Andrej Kramaric nickat fram bollen via hemmaspelaren Pierre-Emile Højbjerg.

Danmark tryckte på i slutet och hade en boll i mål – men Jonas Wind blev avvinkad för en klar offside.

Segern var den första för Kroatien. Danmark behåller dock gruppledningen i A-divisionen, två poäng före Österrike och Kroatien och Frankrike är sist på två poäng. Frankrike räddade en poäng borta mot Österrike, 1–1, tack vare mål från inhoppande stjärnan Kylian Mbappé.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.