Danmark nära VM i Qatar – 22–0 i målskillnad

Danmark tog sin sjätte raka seger på lika många matcher i VM-kvalet när Israel kördes över med 5–0 hemma på Parken i Köpenhamn.
Den danska segermaskinen, som ännu inte släppt in något kvalmål och gjort 22 framåt, toppar grupp F med sju poäng före nya grupptvåan Skottland med fyra matcher kvar och har ett fast grepp om direktplatsen till fotbolls-VM i Qatar 2022.
Fotboll • Publicerad 7 september 2021
Danmark stormar mot fotbolls-VM i Qatar efter en ny kvalseger.
Danmark stormar mot fotbolls-VM i Qatar efter en ny kvalseger.Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/Ritzau/TT

I lördags avgjorde Danmarks anfallare Jonas Wind sent i 1–0-segern borta mot Färöarna. På tisdagskvällen var det inget snack om saken när danskarna krossade Israel och vann med 5–0 i en tidig gruppfinal hemma på Parken i Köpenhamn.

Danskarna punkterade matchen inom loppet av 13 minuter i första halvlek när Yussuf Poulsen, Simon Kjær och Andreas Olsen gjorde varsitt mål mellan matchminut 28 och 41. I andra halvlek satte Thomas Delaney 4–0 och Andreas Cornelius 5–0 för sommarens succélag från fotbolls-EM.

EM-succé efter Eriksen-trauma

Danskarna har radat upp sex segrar i VM-kvalgrupp F som består av sex lag och har maximala 18 poäng och målskillnaden 22–0 med fyra matcher kvar att spela. Målvakten Kasper Schmeichel och det danska försvaret har alltså ännu inte släppt in något kvalmål.

Skottland passerade Israel upp på andra plats i gruppen efter en 1–0-seger borta mot gruppfyran Österrike.

I juli tog sig Danmark till semifinal i EM trots att laget i premiärmatchen mot Finland på Parken upplevde ett trauma då mittfältsstjärnan Christian Eriksen, vars fotbollsframtid är oklar, drabbades av ett hjärtstopp men överlevde.

Griezmann tangerade Platini

I det europeiska VM-kvalets grupp G tog Norge en ytterligare seger efter 5–1 hemma mot Gibraltar på Ullevål i Oslo. Anfallsesset Erling Braut Håland gjorde ett hattrick och Kristian Thorstvedt och Alexander Sørloth ett varsitt för Norge.

I och med att Nederländerna hemmabesegrade Turkiet med 6–1 i gruppens toppmöte tätnade tabellställningen mellan de tre lagen. Ettan Nederländerna och Norge har 13 poäng och Turkiet 11.

Antoine Griezmann gjorde båda Frankrikes mål i 2–0-segern hemma mot Finland i Lyon i grupp D:s tidiga gruppfinal. Anfallsstjärnan gick därmed upp jämsides med Michel Platini sett till antalet landslagsmål för "Les Bleus", 41. Thierry Henry har gjort flest mål för det franska herrlandslaget i fotboll, 51.

Frankrike leder den haltande kvalgruppen med fem lag på tolv poäng efter sina sex spelande matcher. Finland har fem poäng på fyra matcher och ligger trea bakom Ukraina, som har samma poäng men bättre målskillnad och en match mer spelad.

VM-slutspelet i Qatar avgörs 21 november–18 december 2022.