Då levererade Damkronorna.
2–1-segern mot Kina innebär att drömmen om kvartsfinal är vid liv.
Ishockey • Publicerad 7 februari 2022
Felizia Wikner-Zienkiewicz firar efter sitt mål mot Kina.
Felizia Wikner-Zienkiewicz firar efter sitt mål mot Kina.Foto: Petr David Josek/AP/TT

1–3 mot Japan i premiären och 1–3 mot Tjeckien i andra matchen. Damkronorna var piskat att vinna – under ordinarie tid – mot Kina för att hålla drömmen om kvartsfinal vid liv.

Det började allt annat än bra då Kang Mulan gjorde 1–0 för värdnationen redan efter fem minuter.

Men Sverige reste sig i den andra perioden.

Felizia Wikner-Zienkiewicz smällde upp en straff i början av andra innan Josefin Bouveng minuten därefter gav Damkronorna ledningen.

– Vi skärper oss väsentligt och det (straffen) var en riktig delikatess, det behöver inte vara mer fancy än så, sade Johanna Fällman till Discovery+ efter den andra perioden.

Sista perioden slutade mållös – efter stort drama – och Damkronornas 2–1-seger gör nu att hoppet om kvartsfinal lever inför den sista rundan.

Sverige har tre poäng efter tre matcher och möter Danmark på lika många poäng på tisdag. I den andra matchen möts Japan, sju poäng, och Tjeckien, sex poäng. Kina är trea i gruppen på fem poäng, men kineserna har spelat klart sina matcher.

En vinst mot Danmark gör alltså att Damkronorna tar sig vidare till kvartsfinal då de tre bästa lagen tar sig vidare. Även en seger på övertid, som ger två poäng, gör att Sverige slutar trea i gruppen. Damkronorna landar då på samma poäng som Kina, men tar sig vidare då inbördes möten går före målskillnad.