Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS nära efter största segern på 26 år

Största segern på 26 år tog Damkronorna ännu ett steg närmare OS i Peking.
Efter förkrossande 15–0 över Sydkorea i Luleå väntar en helt avgörande match mot Frankrike.
Ishockey • Publicerad 13 november 2021
Sara Hjalmarsson, i mitten, jublar tillsammans med Lisa Johansson (15) och Linnea Hedin, till höger, efter det tionde målet i den svenska utklassningssegern över Sydkorea.
Sara Hjalmarsson, i mitten, jublar tillsammans med Lisa Johansson (15) och Linnea Hedin, till höger, efter det tionde målet i den svenska utklassningssegern över Sydkorea.Foto: Pär Bäckström/TT

Sverige har deltagit i samtliga sex OS på damsidan och måste nu, efter VM-debaclet med degradering 2019, kvala för att ta en plats.

Efter två raka segrar väntar på söndagen ett Frankrike som också har två vinster i OS-kvalet, på lördagen 3–1 över Slovakien.

Annons

Förutsättningarna är enkla: vinnaren når Peking.

– Vi mötte dem i söndags och i augusti, de är tuffa att slå, de spelar bra i egen zon och har några snabba forwards så vi behöver vara redo. Vi har 24 timmar på oss, säger Hjalmarsson om Frankrike.

Svenskorna körde över Frankrike i OS-kvalgenrepet för en vecka sedan och vann med 8–0. Men så sent som i augusti blev det förlust, 0–1, i en av tre landskamper på bortaplan.

Lekfullt landslag

Så vad blir viktigast?

– Att vi fortsätter på vår inslagna väg och inte släpper på gasen överhuvudtaget. Vara starka framför båda kassarna, vända spelet fort och inte låta dem få någon tid utan vara på dem direkt, säger Sara Hjalmarsson, 23-åring från Småland som har gjort ett OS.

Det var ett lekfullt svenskt landslag som aldrig slog av på takten mot Sydkorea, till vardags på C-nivå i VM-hierarkin.

Frankrike slog det unga sydkoreanska landslaget med 4–0 i torsdags.

Damkronorna hade gjort fyra mål redan efter drygt åtta minuters spel då Hjalmarsson gjorde sitt första mål och sin andra poäng i matchen.

Utspelningen fortsatte inför 1 402 åskådare i Luleå.

Det blev sju svenska mål i första perioden och fyra i både andra och tredje perioden.

Två med hattrick

Annons

HV-forwarden Felizia Wikner-Zienkiewicz och veteranen Emma Nordin, utlånad till Luleå från kinesiska KRS Vanke Rays, gjorde hattrick.

Och Hjalmarsson, collegespelare i Providence, var involverad i en tredjedel av de svenska målen med två mål och tre assist.

Damkronorna hade nio olika målskyttar och totalt 18 spelare som gjorde poäng i den näst största överkörningen genom tiderna.

Det blev samma resultat 1995 mot just Frankrike och bara ett mål ifrån tidernas största seger som inträffade i EM 1991 då Storbritannien besegrades med 16–0.

Nu återstår en match, den viktigaste, att vinna:

– Mycket handlar om att sätta saker i perspektiv – att se det här att få spela en avgörande match, ha chansen att ta oss till OS och få spela inför den här härliga publiken. Vi får använda såna små knep för att sänka ned axlarna och bara njuta, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg.

Fakta: OS-kvalet

Så här spelas OS-kvalet i Luleå:

Torsdag: Frankrike–Sydkorea 4–0, Slovakien–Sverige 0–3, lördag: Frankrike–Slovakien 3–1, Sverige–Sydkorea 15–0, söndag: Sydkorea–Slovakien (12.00), Sverige–Frankrike (19.00).

Vinnaren i mötet Sverige–Frankrike kvalificerar sig till OS i Peking i februari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons