Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags för avgörande i Cas i Valieva-fallet

Ett och ett halvt år har gått sedan konståkaren Kamila Valieva var med och tog OS-guld i lag men sedan åkte fast för dopning.
Nu ska det avgöras om den 17-åriga ryskan ska stängas av och Ryssland bli av med OS-guldet.
Konståkning • Publicerad 26 september 2023
Kamila Valieva efter sitt fria program i OS, där hon inte lyckades ta medalj. Arkivbild.
Kamila Valieva efter sitt fria program i OS, där hon inte lyckades ta medalj. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

I dag inleds processen i idrottens skiljedomstol Cas. Under tre dagar ska Kamila Valieva och representanter från Rysslands andidopningsorganisation Rusada, som friade konståkaren, förhöras i domstolen i Lausanne.

Valieva och några andra kommer att förhöras via videolänk, skriver Cas i ett pressmeddelande.

Annons

Förhören sker bakom lyckta dörrar, och USA – som velat närvara för att bevaka sitt eventuella OS-guld – får vackert vänta på Cas utslag. Och det kan dröja. Cas meddelar att man inte vet när ett slutgiltigt beslut kan tas.

Spår av hjärtmedicin

Bakgrunden till Cas-ärendet är den uppmärksammade händelsen i vinter-OS i Peking 2022 där den då 15-åriga konståkningstalangen var med och tog guld i lagtävlingen. Dagen efter briserade bomben – Valieva hade lämnat ett positivt dopningsprov vid ryska mästerskapen, som hon vann, i S:t Petersburg den 25 december 2021.

Provet visade spår av den dopningsklassade medicinen trimetazidin som används för hjärtproblem, och Valieva hävdade att hon av misstag fått i sig sin äldre släktings medicin.

Internationella olympiska kommittén (IOK) lät ryskan få fortsätta att tävla i OS, men hon klarade inte pressen och lyckades inte ta medalj i damtävlingen.

Wada överklagade

Det tog nästan ett år för Rusada att komma med sitt beslut i dopningsärendet och den ryska antidopningsorganisationen friade Valieva med motiveringen att inget fel hade begåtts. Internationella antidopningsorganisationen Wada överklagade därefter till Cas.

Wada anser att Valieva ska stängas av i fyra år samt att alla hennes resultat från och med den 25 december 2021 ska strykas. Stängs Valieva av får USA guldet i OS-lagtävlingen, Japan silvret och Kanada brons.

Det svenska antidopningslaboratoriet i Huddinge hamnade i skottgluggen för att Valievas positiva dopningsprov inte hade färdiganalyserats förrän efter att OS startat. Wada hävdar dock att det var ryssarnas fel, eftersom de inte hade bett laboratoriet att prioritera testet.

Kamila Valieva har inte fått tävla internationellt efter OS – men det har inget att göra med hennes dopningsärende att göra utan med att ryska konståkare är utestängda på grund av invasionen av Ukraina.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel medaljörer i lagtävlingen i OS. Rätt är att USA kom tvåa, Japan trea och Kanada fyra.

Fakta: Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december 2021: Valieva lämnar det positiva dopningstestet i samband med de ryska mästerskapen.

7 februari 2022: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Sverige. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva har ett sex timmar långt förhör i Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. Men inga medaljer i lagtävlingen delas ut.

17 februari: Valieva slutar fyra i damernas tävling i OS.

1 mars: Ryska konståkare stoppas från internationellt tävlande på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

8 november: Rusadas vägran att påskynda dopningsärendet gör att Wada tar Valieva-fallet till Cas.

14 januari 2023: Rusada beslutar att enbart diskvalificera Valieva från tävlingen i S:t Petersburg, där hon åkte fast för dopning, och menar att hon som 15-åring inte bär ansvar för att ha brutit mot antidopningsreglerna.

21 februari: Wada överklagar Rusadas friande dopningsdom till Cas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons