Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Coronakarantän kan stoppa Andersson

Coronasmitta i familjen tvingar Janne Andersson till covid-19-karantän.
Nu är frågan om förbundskaptenen ens kan ansluta till samlingen.
Fotboll • Publicerad 9 november 2020
Förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Avstängd i Nations League-mötet med Kroatien på lördag. Till träningsmatchen borta mot Danmark på onsdag stoppas förbundskapten Janne Andersson av ett annat reglemente än det europeiska fotbollsförbundet Uefas regler kring antal varningar.

Den här gången är det Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring covid-19 som sätter stopp.

Annons

Andersson tvingas nämligen till hemkarantän då en närstående familjemedlem har testat positivt.

"Besviken"

– Han mår bra men är besviken, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

– Vi går inte in på symptom i familjen men läget är så att han i är hemkarantän. Han har ett negativt test sedan i slutet av förra veckan, inför den här samlingen. Han är där han är och så får vi följa utvecklingen.

Situationen gör att Janne Andersson missar Sveriges träningsmatch mot Danmark på onsdag.

Och mer än så kan det bli.

Ansluter Andersson?

Enligt Valentin är det i dagsläget oklart om förbundskaptenen kan ansluta till samlingen som framöver består av Nations League-matcher mot Kroatien på Friends arena på lördag och sedan mot Frankrike på Stade de France i Paris den 17 november.

– Vi kommer att planera för ett test senare i veckan och så får vi se om han har möjlighet att ansluta, säger han.

Förutom Janne Anderssons frånvaro saknas även fem spelare, och det handlar enbart om Storbritanniens karantänsregler kring Danmark. Av den anledningen ansluter Robin Olsen, Everton, Emil Krafth, Newcastle, Filip Helander, Rangers, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, och Ken Sema, Watford, till laget på torsdag.

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer

+ Har du träffat någon som har covid-19 kan du vara smittad. Undvik kontakt med andra människor under inkubationstiden, (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).

+ Arbeta hemifrån, om det är möjligt.

+ "Du som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19", skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) på sin webbplats.

+ Förhållningsregler gäller i sju dagar. Dag fem rekommenderar FHM "att symptomfria i hushållet testas för covid-19". Efter sju dagar ska alla i hushållet vara uppmärksamma på symptom och "minimera kontakt med andra i ytterligare sju dagar".

Källa: Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons