Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Boxningstopp i Kanada tvingas avgå

Kanadensiske boxningstränaren Daniel Trepanier har avgått. Ett öppet brev med cirka 200 underskrifter har under hans ledarskap vittnat om en fysiskt och psykiskt farlig miljö.
Boxning • Publicerad 9 maj 2022
Daniel Trepanier tvingas nu avgå efter ett öppet brev. Arkivbild.
Daniel Trepanier tvingas nu avgå efter ett öppet brev. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den fjärde maj publicerades ett öppet brev till idrottsdepartementet där kanadensiska boxningsprofiler krävde tränaren Daniel Trepaniers avgång.

Kritiken är massiv där närmare 200 personer vittnat om fysisk och psykisk misshandel.

Annons

"Många boxare känner att de har blivit utsatta för fysisk misshandel, psykisk misshandel och försummelse av organisationen på grund av deras underlåtenhet att ta itu med dessa problem", stod det i det öppna brevet.

"Upprepade försök har gjorts för att få fram dessa problem, och de har ignorerats eller avfärdats. Förra året lämnades till exempel en omfattande samling av vittnesmål från idrottare till styrelsen (i Kanadas boxningsförbund) i form av ett konfidentiellt brev. Ingen formell utredning inleddes för att undersöka anklagelserna."

Internationella boxningsförbundets (IBA) generalsekreterare István Kovács lovade att göra en granskning av ärendet.

"Det här brevet är av högsta vikt för oss. Dessa saker får inte lov att existera i vår sport.", sade han enligt nyhetsbyrån The Canadian Press.

Redan 2014 var första gången som idrottare uttryckt sig om att Daniel Trepanier inte borde få fortsätta som tränare.

Trefaldiga världsmästarinnan Mary Spencer vittnar om homofobiska och sexistiska kommentarer.

"Det är ett stort problem när en tränare för ett nationellt boxningsförbund är så emot kvinnlig boxning, när du jobbar med honom och ser hur han behandlar kvinnor, det är ett stort hinder.", sade hon till nyhetsbyrån.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons