Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bodens oro efter domen: Överlever vi säsongen?

Enligt en skiljedom ska Boden Hockey betala nästan 2 miljoner kronor till hockeyettan. Och det omgående.
Ishockey • Publicerad 15 december 2021
Enligt en skiljedom ska Boden ska betala nära 2 miljoner kronor till hockeyettan. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Konflikten i hockeyettan fortgår alltjämt. Boden och Karlskrona vill stå utanför ligan eftersom man inte går med på det tv-avtal som skrivits. Det har gjort att en del lag under hösten bojkottat spel i Boden och Karlskrona.

Karlskrona har ännu inte skrivit på något avtal med hockeyettan, vilket Boden däremot gjort. Och det är det avtalsbrottet som fått ligaorganisationen att få saken avgjord i ett skiljeförfarande.

Annons

I en första skiljedom, som Boden förlorade, fick klubben betala 1,3 miljoner kronor. Den andra skiljedomen kom på tisdagen.

– Skadestånd uppgår till 944 676 kronor jämte ränta på beloppen från den 2 april fram tills dess betalning sker. Sedan förpliktas Boden att ersätta alla ombudsarvoden med 1 030 000 kronor jämte ränta, säger Ronnie Glysing, ordförande i Hockeyettan, till NSD.

Enligt Glysing ska pengarna betalas in omgående.

Mångmiljonförlust

Boden ska ha ett styrelsemöte i kväll.

– Vi har ett ansvar som styrelse gentemot ekonomin och måste genomlysa om vi kommer att överleva säsongen när vi har betalat, säger ordföranden Thomas Regemalm till NSD.

Boden fick betala 1,3 miljoner i rättegångskostnader för den första skiljedomen. Lägg därtill till de runt 2 miljoner för den andra skiljedomen. Regemalm säger till NSD att man också förlorat 1,3 miljoner kronor på de hemmamatcher som inte spelats, då bortalagen bojkottade matcherna.

"Då river man upp allt"

Den första skiljedomen är klandrad av Boden och i januari är det förhandlingsdagar i Svea hovrätt. Om Boden får rätt i det första skiljeförfarandet kan det påverka den andra skiljedomen.

– Då river man upp allt och får vi fel i den så ligger den underliggande skiljedomen kvar. Det som är lite synd är att man inte har inväntat klandret, säger klubbens advokat Jan Lindén till NSD.

Regemalm kommenterar klandret:

– Vinner vi klandret senare blir det en omvänd process. Vinner vi det är frågan om ligan överlever, säger han.

Vill rösta bort ordföranden

Annons

Skiljeförfarandet är inte det enda ärendet i den infekterade striden i hockeyettan. Boden har i en dom i Riksidrottsnämnden (Rin) fått rätt att stå utanför ligaorgansationen. Svenska ishockeyförbundet anser dock att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler. Riksidrottsförbundet anser å sin sida att Rins beslut måste efterlevas.

Boden har också anmält hockeyettan, till RF, för misstankar om korruption. Enligt anmälan anser man att hockeyettan lovat pengar till de lag som vägrat spela mot Boden och Karlskrona.

Dessutom har en majoritet av klubbarna i hockeyettan begärt ett extra årsmöte för att rösta bort ordföranden Ronnie Glysing.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons