Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingepokalen: 15 kandidater – vem får din röst?

Blekingepokalen, länets eget Jerringpris.
Folkets röst avgör.
Nu finns det 15 kandidater att rösta på. Vem är din favorit? Vem eller vilka har svarat för 2023 års största idrottsprestation?
Idrottspris • Publicerad 18 december 2023 • Uppdaterad 21 februari 2024
Blekingepokalen, 15 kandidater till länets bästa idrottsprestation.
Blekingepokalen, 15 kandidater till länets bästa idrottsprestation.Foto: Montage

Den första röstningsomgången startar i dag 1 december och pågår till och med 31 december.

Mellan 1–26 januari pågår röstningsvända nummer två, med de kandidater som fram tills dess fått flest röster och folkets topp tre kommer därefter att bjudas in till Stjärnfesten den 9 februari, där vinnaren sedan koras.

Annons

Nedan följer de 15 utvalda kandidaterna, utan inbördes rangordning men i bokstavsordning, med en kort beskrivning av den prestation de är nominerade för till året idrottsprestation 2023.

Fotnot: Det går att rösta en gång per ip-adress och om du ändå lyckas rösta fler gånger, gör din röstning via desktop (dator) på hemsidan till en av lokaltidningarna, inte via app, för att säkerställa att din röst räknas.

Här saknas innehåll

• De 15 kandidaterna

Alma Svennerud

Karlskrona OK-tjejen stod som totalsegrare i D20-klassen när Swedish league summerades, hon vann SM-silver och brons i samma klass under året och var sexa på junior-VM.

Amanda Ilestedt

Sölvesborgstjejen var med och vann VM-brons med fotbollslandslaget, hon blev utsedd till VM:s tredje bästa spelare och blev delad tvåa i VM:s skytteliga med fyra mål. Hon spelar nu i Arsenal i super league i England.

Amanda Nilsson

2023 var Karlshamnstjejen Amanda Nilssons år. Tillsammans med swimrunkollegan Adriel Young sprang och simmade hon hem VM-finalen i ÖtillÖ i Stockholms skärgård.

Axel Gladher

Simmaren från Karlskrona SS vann guld i alla fyra distanser han ställde upp på vid junior-SM i Göteborg, 50, 100 och 200 meter bröstsim samt 400 m medley. JSM-guldet på 200 meter räckte även till senior-SM-brons.

André Brandt

Ronnebykillen har tagit plats på de stora hästhoppningsarenorna i världen och radat upp segrar, bland annat i Stockholm och i Falsterbo. Frågan är om höjdpunkten ändå var felfria 155-debuten i Scandinavium med El Classico TT, ”Elvis”, som även gav en direktplats till en stortävling i Paris där han först vann sin individuella start på fredagen följt av lagseger i par med Selma Hammarström.

Emelie Norrman

Emelie, 33 år, blev Karlskrona Judoklubbs hittills enda OS-medaljör någonsin när hon i Berlin vann silver vid Special olympics, ett OS för idrottare med en intellektuell funktionsnedsättning. Hon förlorade guldet med domarrösterna 1–2.

Elina Waldén

Karlskronatjejen Elina Waldén, KK Eskimå, vann under året VM-guld i parakanot. På maratondistansen 7,8 km var hon mer än en och en halv minut före tvåan.

HF Karlskrona damlag

Annons

Vann division 2 efter 22 raka segrar och tog klivet upp i division 1 där lag inledde med åtta raka segrar innan första förlusten kom.

HF Karlskrona herrlag

Kvalade sig våren 2023 upp i landets högsta handbollsserie, handbollsligan.

Jonas Åkesson

För andra året i följd blev det guld för Jonas Åkesson i rally-SM grussprint. Karlskronaföraren, som tävlar för Team Nybe körde in som tvåa i avslutande SM-grustävlingen Dackefejden, det räckte för att Åkesson skulle säkra den ädlaste valören.

Kristoffer Kroon

Karlshamnskillen Kristoffer ”Koffe” Kroon blev pressad men taggade till lite extra i finalens andra åk och försvarade SM-guldet i Street Skateboard från både 2021 och 2022.

Mattias Falck

Tyskland hade tre raka EM-guld på herrsidan. Inför ett fullsatt Malmö arena bröt Sverige sviten och tog sitt första sedan 2002. I laget spelade Lyckebyfostrade Mattias Falck.

Mjällby AIF

Mjällby AIF var hela vårens lag och skrev historia när klubben avverkade lag på lag hela vägen fram till final i Svenska cupen, hemma på Strandvallen. Väl där blev det förlust mot då regerande svenska mästarna BK Häcken.

Otto Rosengren

Otto Rosengrens succé i Mjällby AIF redan under 2022 fick storklubbarna att reagera och Malmö FF var draken som drog vinstlotten och värvade Otto under sommarens övergångsfönster. I MFF fick Otto vara med och vinna sitt första SM-guld.

Roony Bardghji

Fotbollsfostrad i unga år i Kallinge SK och Rödeby AIF men numer stjärnspelare i FC Köpenhamn. 17 år ung fick han nu i höstas hoppa in i lagets Champions league-möte med Manchester United och avgjorde matchen med sitt 4–3-mål.

Blekingepokalen. 15 kandidater finns det att rösta på i Blekinges eget Jerringpris.
Blekingepokalen. 15 kandidater finns det att rösta på i Blekinges eget Jerringpris.Foto: Montage
Bosse JohnssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons