Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bikini ersätts med hotpants: "Blir så löjligt"

Kvinnliga beachhandbollspelare behöver från och med årsskiftet inte längre spela i bikini i internationella turneringar.
I stället ska de spela i korta och tajta shorts, så kallade hotpants, och kroppsanpassade linnen.
Beachhandboll • Publicerad 11 oktober 2021

I somras bötfälldes det norska damlandslaget i beachhandboll för att ha spelat i shorts under en EM-match i Bulgarien. Klädvalet gick emot Internationella handbollsförbundets (IHF) regelverk som krävde att damer ska spela i bikini.

I förra veckan kom IHF med ett reviderat regelverk som ska börja gälla från årsskiftet. I det är bikinitvånget, som kritiserats av världsartisten Pink, Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) och blivit en nordisk ministerfråga, borttaget.

Olika för kvinnor och män

Annons

Likt herrarna kommer damerna att tillåtas spela i linne och shorts. Däremot ska damernas överdelar vara "kroppsanpassade" och underdelarna vara "korta tajta shorts", så kallade hotpants.

Herrlandslagsspelaren Jesper Knutsson tycker att det är på tiden att reglerna ändras, men att IHF också till viss del missar målet.

"Vad är problemet?"

– Enligt mig är förändringen ganska stor. Längden på shortsen är en tolkningsfråga men jag tycker att mitten på låren, som det står i IHF:s text, känns rimligt. Sedan är ju inte alla bekväma i tajta kläder och det är där det blir konstigt. Varför behövde de ta med ordet ”tajt”, de hade ju bara kunnat skriva shorts, säger han till Handbollskanalen och fortsätter:

– Vad pratar vi om här egentligen? Om det handlar om det visuella är det så liten skillnad mellan shorts och tajta shorts. Folk kommer ju inte att springa runt i hur stora shorts som helst, det får vi på herrsidan inte heller ha. Vad är problemet med att låta damerna spela i shorts, precis som herrarna? Det blir så löjligt varför IHF inte tar hela steget.

Fakta: Beachhandbollens klädesregel

Internationella handbollsförbundet (IHF) bestämmer tävlingsreglerna i beachhandboll. I sitt nyreviderade regelverk för 2022 har formuleringen kring damernas och herrarnas kläder ändrats till:

"Beachhandbollsherrarnas uniform består av linne, shorts och eventuella accessoarer. Beachhandbollsdamernas uniform består av kroppsanpassat linne, korta tajta shorts och eventuella accessoarer".

I IHF:s tidigare regelverk var definitionen för herrarnas klädsel samma som ovan medan definitionen för damernas klädsel var:

"Beachhandbollsdamernas uniform består av bikiniöver- och underdelar och eventuella accessoarer".

Källa: Internationella handbollsförbundet (IHF)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons